В Україні ввели кримінальну відповідальність за використання рибалками струму та вибухівки

Президент України Віктор Ющенко 5 лютого підписав прийнятий парламентом 21 січня 2010 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства, полювання та рибальства, охорони, використання і відтворення тваринного світу», - повідомляє прес-службі Президента.

У закон, зокрема, внесено норму щодо посилення кримінальної відповідальності за зайняття незаконним рибним промислом, а саме за рибальство з використанням вибухових, отруйних речовин та електроструму, яку вніс заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Коментуючи необхідність введення цієї норми, М. Томенко наголосив, що браконьєрство з використанням варварських методів масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу в останні роки набуло таких загрозливих розмірів, що законодавці були просто зобов’язані адекватно прореагувати прийняттям відповідного законодавчого акту. «Засоби електролову буквально «стерилізують» водойму, вбиваючи і пошкоджуючи все живе в радіусі дії струму», - сказав М.Томенко.

Окрім того, М.Томенко наголосив, що з огляду на те, що дана норма є новою в українському законодавстві, органи виконавчої влади, зокрема Державний комітет рибного господарства України, повинні дати спеціальні роз'яснення регіональним підрозділам та відповідним інспекціям щодо їх дій в частині її застосування.

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!