Країна парканів.

2.jpgКолись серед письменників-фантастів була популярною тема про майбутнє людства, яке (тобто,людство майбутнього) мало дізнаватись про існування (звісно,в минулому) на землі дерев, комах та птахів лише з різноманітних носіїв інформації, бо, на думку тих-таки письменників-фантастів, людство майбутнього буде позбавлене цих чудових принад. Не знаю,як там із далеким майбутнім, але діти, що народжуються у наш час, у не надто далекій перспективі, зможуть дізнатися про існування, наприклад, річок (принаймні,у Київській області), з телеканалу Дискавері чи Тревел, або з інтернету, бо на власні очі цей витвір природи вже наврядчи зможуть побачити (принаймні, зблизька). Річ у тім, що річки нашого краю останнім часом дуже рясно обростають парканами, парканчиками й парканищами, з загрозливими написами на кшталт "не лізь, бо міцно вкусить", з-за яких гордо визирають бані, шпилі чи ще якісь архітектурні надлишки часів нахабного жлобства.

Апетит приходить під час їжі: що більшою стає грошова маса, яка закручує у свій коловоріт рабів золотого теляти,то більшими стають потреби декількох сотень родин скоробагатьків, що надумали прибрати до рук найцінніші багатства країни, які мають належати, за визначенням, усій громаді. А земля-не з гуми зроблена, не може вмістити усіх бажаючих красиво жити, на одній ділянці. От і розповзаються хатинки в різні боки, як ті метастази: коли хвороба тяжка, то лікарі лише руками розводять... От наші органи, що мають за тим слідкувати, (міліція,прокуратура, суди) подібно вчиняють, лишень у тому різниця,що не через нездатність допомогти,а через зацікавленість... Корупцією зветься, дуже популярне нині слово... Важкі часи настали нині для хазяїв життя,нема де олігархові оселитися... У Кончі? Зась! Місця вже нема.

Спритніші й удаліші встигли не лише берегову смугу поділити, а й острови, й фарватер... От і спрямовують дедалі частіше "грошові мішки" погляди пожадливі на північ од Києва, на ласий шмат незайманого узбережжя колись славного Дніпра. На лівому березі (північніше Вишгорода) знаходяться чудові місця (хто бачив, той підтвердить). Насправді, йдеться про штучний ландшафт, що сформувався внаслідок будівництва гідрологічних споруд Київської ГЕС. Це дамба, що захищає величезну територію між Дніпром та Десною від підтоплення, обвідний канал, що забирає надлишок води з підтопленого грунту, і смуга штучних соснових, березових, дубових, осикових та вільхових лісів, що були посаджені на косі поміж водосховищем і каналом з метою запобігання ерозії вологих грунтів. Лісові культури рясно заростали чагарниками й різноманітною болотяною рослинністю:тутешні грунти дуже родючі через багатий на гумус мул.

Рибалки й активні відпочивальники добре знали це місце: канал вважали мальовничою рікою, де й порибалити, й одпочити не гріх, у лісі можна було зустріти безліч диких звірів (що потрапляли на косу з великих чернігівських лісів,переходячи,ймовірно,канал коло села Лебедівка, де він має лише кілька метрів завширшки, і дуже нагадує гірську річку). Втім, як казав цар Соломон, усе минає. І не тільки зле, а й хороше... Останнім часом,як і скрізь на Дніпрі коло Києва,на косі почали споруджувати бетонний паркан, який простягнувся глухою стіною вздовж обвідного каналу довжелезною смугою від греблі Київської ГЕС на північ,начисто відрізавши можливість просто підійти до води...

На деяких ділянках оточеної території вже споруджуються котеджі,деінде завозять дехніку для будівництва... Звісно, про жодні норми,що передбачені Водним кодексом,не йдеться:будівництво ведеться коло самого берега...Пішохідний огляд території,що мають забудувати,через короткий зимовий день не дав можливости оцінити масштаби будівництва:ми пройшли близько 5 кілометрів на північ,паркан іде далі... Деякі будинки цілком збудовані, з-за огорож вороже гарчать якісь собакоподібні чудовиська, а позаяк сміття, ясна річ, ніхто з коси не вивозить,то деякі мешканці елітних будиночків вирішують це питання у традиційний спосіб:або звалюють непотріб у лісі,або перекидають... самоскидами через бетонний відбійник у Дніпро!До слова,протилежний берег каналу, здається,поки що вільний.До часу...Втім,не радив би купатись у цій водоймі.Вгадайте,куди виливають каналізацію мешканці будинків на берегах річок? Дехто,з мешканців Конча-Заспи,відверто розказував мені,куди зливають елітні мешканці свої відходи. І відверто дивувався: "А шо тут такова?".

Олександр Соколенко

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!