Двохсотрічні дуби не встояли перед вибірковою санітарною рубкою

Місцеві жителі у відчаї: просто у них перед очима зникає унікальна природа. Ліс, що тягнеться від Костополя до села Корчів'я - унікальний. Тут між кресатими 200 річними дубами росле 12 видів рослин, занесених до червоної книги України. Та цієї весни велети-дуби не встояли перед вибірковою санітарною рубкою, яку тут проводять лісівники. Місцеві жителі шоковані - такої чистки лісу вони ще бачили.


Люди навіть звернулися до місцевих народних обранців — аби ті допомогли зупинити нищення лісу.

От і зараз так звана вибіркова вирубка лісу не припиняється. Щоправда, побачивши камеру одні лісоруби ховаються, а інші спалюють зелене гілля, що залишилось тут від старців дубів. А машину завантажену найкращою деревиною щойно вивезли, кажуть місцеві.

Пеньків та цій ділянці не злічити, а от вік зрізаних дубів встановити можна.

Руслан Никончук - дипломований спеціаліст у галузі лісівництва. Жахається, коли бачить гілля дубів, які саме цвіли, коли їх зрізали. Каже - вирубку лісу у цій зоні мають контролювати екологи. Адже бодай найменші порушення можуть непоправно позначитися на тутешній унікальній рослинності.

Втім, працівники Костопільського держлісгоспу, які й проводять на цій ділянці санітарно-оздоровчі заходи переконують - зрізують тільки сухостій, хворі та пошкоджені дерева.

Спеціалісти обласного управління лісового господарства переконують - дуби біля Костополя своє відживають, тож зрізують ті, які ще мають цінність.

Тим часом звернення людей щодо вирубки лісу у Мощанському лісництві вже дійшло до Києва. Голова держкомітету лісового господарства України Микола Шершун наказав створити спеціальну комісію. Вона й повинна встановити - законно чи ні ріжуть дуби на Костопільщині.

Ольга Міхньов. Володимир Захаров, Олександр Ковтунець
Джерело: rivne1.tv

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!