Стартував всеукраїнський конкурс фотографій «Заповідна Україна»

З 15 квітня по 1 серпня 2010 року Державна служба заповідної справи України та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні проводитимуть всеукраїнський конкурс фотографій «Заповідна Україна».

Про це було повідомлено на прес-конференції експертом спільного проекту Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» Оленою СЕМЕНОВОЮ.

Вона зазначила, що «Заповідна Україна» - це конкурс фотографій, що були зроблені у заповідних угіддях нашої країни: природних або біосферних заповідниках, національних природних парках, регіональних ландшафтних парках, заказниках, ботанічних садах.

Передбачається, що 5 кращих знімків буде відзначено дипломами переможця, спеціальними відзнаками від Асоціації природоохоронних територій України та жорсткими дисками для зберігання інформації від партнера конкурсу компанії Samsung Electronics Ukraine. Десять наступних переможців отримають дипломи учасників. Одного з переможців оберуть шляхом Інтернет-голосування відвідувачі порталу photo.bigmir.net, на якому учасники конкурсу розміщуватимуть свої роботи.

Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно зареєструватися на відповідній сторінці порталу bigmir.net та завантажити свої фото. Якщо такої можливості немає, то фотознімки можна надсилати електронною поштою чи передати організаторам на диску. Детальну інформацію про конкурс можна отримати на сайтах http://pzf.org.ua/news.htm?id=52 та photo.bigmir.net.

Перший заступник начальника Державної служби заповідної справи України, президент ВГО «Асоціація природоохоронних територій України» Микола СТЕЦЕНКО переконаний, що конкурс є одним із системних заходів з пропаганди у суспільстві значення та збереження різноманіття. Він підкреслив, що 7 липня вперше в історії України відзначатиметься професійне свято – День працівників заповідної справи.

«Тобто держава спеціально заснувала професійне свято, враховуючи заслугу і великий вклад у збереження охорони природи людей, які працюють в заповідній справі», - зазначив М.СТЕЦЕНКО.

За його словами, в Україні близько 7,5 тис. об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею більш як 3 млн. га, тобто 5,5% всієї території держави становить природно-заповідний фонд, який зберігає видовий склад живої природи.

«Це надзвичайно мало. Тому що в Європі середній показник десь 10-15%. У нас є державна програма, є плани і заходи вийти саме на такий середній інтегрований показник і забезпечити таким чином збереження представників тваринного, рослинного світу», - підкреслив М.СТЕЦЕНКО. При цьому він запевнив, що Україна має для цього всі можливості.

«Тільки минулого року було прийнято цілу низку указів Президента, і близько 20 установ природно-заповідного фонду загальнодержавного значення були створені. Ми зараз якраз займаємося тим, щоб реалізувати ці укази Президента”, - додав М.СТЕЦЕНКО.

«Заповідна Україна» - це конкурс фотографій, присвячений Міжнародному року біорізноманіття, яким ООН проголосила 2010-й рік. До участі в конкурсі приймаються документальні фотографії, що ілюструють природно-заповідний фонд України. Оголошуючи Міжнародний рік біорізноманіття, Організація Об`єднаних Націй прагне привернути увагу до необхідності охороняти природу Землі та об’єднати зусилля у справі збереження її екосистем.

На сьогодні, за даними ООН, під загрозою зникнення перебувають понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. На думку організаторів, фотоконкурс «Заповідна Україна» приверне увагу українців до краси рідної природи та важливості збереження природних багатств нашої країни.

Джерело: ecoclub.kiev.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!