Книга “Зелений сполох” – екотаж по-українськи

Вийшла в світ перша в Україні художня книга, повністю присвячена екологічному саботажу та екоекстремізму – «Зелений сполох» (Дніпропетровськ, 2009). Автор - журналіст Олексій Бурковський, мешканець Дніпропетровська, очолює екологічну рубрику в газеті «Лица».

З анотації до книги:

«Чи чули ви що-небудь про екологічний екстремізм? Чи може він мати місце в країні, в якій знищуються ліси та прибережні смуги заради їхньої забудови розкішними маєтками? Чи вірите ви в справжню безкорисливу Любов, не пов'язану з меркантильними інтересами та особистими стосунками між людьми? Чи можуть жити спокійно в цьому світі ідейні та принципові молоді люди? Чи завжди їхня мета виправдовує засоби? Саме цих питань торкається автор в романі «Зелений сполох».

Це перший в Україні художній твір, котрий висвітлює таке ще маловідоме широкому загалу явище, як екотаж. Фактично це твір-попередження, адже з наростанням екологічної напруги обов'язково розширюватиметься і діяльність радикальних екологічних організацій, як механізм протидії небайдужих, але доведених до відчаю людей».

Замовити книгу можна безпосередньо у автора по мейлу: ecologist песик ukr.net.

Що таке екотаж (екологічний саботаж)

Ця книга про ідейну молодь і написана, в першу чергу, для молоді. Роман «Зелений сполох» є першим в Україні художнім твором, який висвітлює таке маловідоме в суспільстві явище, як екотаж або екологічний саботаж. Під екотажем розуміють радикальний екологічний спротив, засобами якого є пошкодження обладнання, техніки, об'єктів нерухомості з метою запобігання антиекологічній діяльності. Це твір-попередженням, адже корумпована державна система часто унеможливлює законні та ефективні заходи природоохоронної діяльності, через що екотаж перетворюється на останній засіб протидії небайдужих, але доведених до відчаю людей. Не дивлячись на художній зміст, в книзі надається багато науково-популярної інформації, яка для багатьох читачів може стати своєрідним новим відкриттям екології як науки.

Роман «Зелений сполох» перевертає світогляду з ніг на голову. Якщо вважаєте, що вам вже все відомо про глобальні екологічні проблеми – пригальмуйте з висновками. У підручниках не пишуть про найголовніше. Але тепер про це можна дізнатися з роману Олексія Бурковського. Автор втілює настільки важливі ідеї, що за цим йому можна пробачити деяку недосконалість форми.

Сам Олексій називає свій роман соціально-фантастичним. Оскільки методи екологічного саботажу, описані в книзі, доволі важко втілити в життя. Та й де знайдеться «дурень», ладний ризикувати життям заради порятунку планети.

«Зелений сполох» – путівник для тих, хто прагне змінювати світ на краще, і дзеркало для тих, хто вважає, що марно витрачати час на подібні дурниці.

Зоя Красовська, bei-news.blogspot.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!