Національний парк на Кінбурнській косі: заповідна земля перетворюється на дачне селище для обраних

У вівторок, 25 травня 2010 року в інформаційному агентстві УНІАН відбулась прес-конференція, присвячена можливій ліквідації національного природного парку «Білобережжя Святослава» на Миколаївщині, у якому взяли участь голова Громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області Олег Деркач, доктор біологічних наук, представник Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан та журналіст Світлана Кустова.

О. Деркач вважає, що створення національного природного парку «Білобережжя Святослава», ядром якого є Кінбурнська коса, стало визначною подією для всіх, кому не байдуже збереження природних багатств нашої держави, оскільки новостворений заповідний об’єкт – справжня перлина Українського Причорномор’я.

Проте, обласна рада під приводом захисту прав місцевих громад ініціювала звернення до нового Президента України щодо скасування його статусу. Розгорнуто інформаційну кампанію з дискредитації ідеї створення національного парку. На різних зібраннях депутати і державні посадовці висловлюють недовіру до центральних органів влади з цього питання, мотивуючи тим, що «Київ все забере». "Є бажання захопити узбережжя, а статус національного парку може цьому завадити", – сказав він.

Я. Мовчан нагадав, що питання створення національного парку на Кінбурнській косі має більш ніж 20 річну історію та було ініційоване депутатами Покровської сільської ради Очаківського району Миколаївської області. Воно передбачено також Законом України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-20015 роки».

З метою реалізації цього Закону Прем’єр-Міністр України Віктор Янукович надав окреме доручення за результатами робочої поїздки до Миколаївської області 17 серпня 2007 року прискорити вирішення зазначеного питання. Пізніше, Президент України Віктор Ющенко своїм Указом від 27 серпня 2008 року № 774/2008 «Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків» підтримав ініціативу Миколаївської обласної державної адміністрації щодо створення НПП «Білобережжя Святослава», а після завершення підготовки необхідної документації та її погодження підписав Указ від 16 грудня 2009 року №1056/2009 про його створення.

Ярослав Мовчан також додав, що скасування статусу національного парку може відбуватися лише за процедурою, визначеною законодавством. "Це може бути ініційовано науковцями чи фахівцями Мінприроди у разі втрати природоохоронної цінності території або якогось іншого форс-мажору. Сьогодні ж формальних підстав для ліквідації парку не існує", - підкреслив він.

Унікальність природи цього краю висвітлена у книзі-фотоальбомі "Кінбурнська коса", яка була представлена на прес-конференції одним з її авторів Світланою Кустовою. "Ідея створення книги з`явилася багато років тому, але ніхто з місцевої влади не виявив інтересу до її видання.. Тому ми зробили це за свої кошти", - сказала С. Кустова.

Співавторами книги стали історик Сергій Гаврилов та журналіст Олена Івашко. Видання містить сучасні та старовинні фотографії, а також унікальні карти та історичні документи. "Це перше повнокольорове видання, присвячене Кінбурну, але я побоююся, що якщо таким чином будуть в подальшому розвиватися події, то це залишиться й останнім виданням про дивовижну природу цього краю", - додала автор книги.

Контакти:

0973404700 (Олег Деркач)
0672312129 (Ярослав Мовчан)
0683601109 (Світлана Кустова)

Джерело: Національний екологічний центр України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!