За два дні на Кінбурнській косі вбили 300 пернатих, серед яких є занесені у Червону книгу

Кінбурнська косаМиколаївські лісівники в облозі захисників природи. Люди пікетують обласне управління, бо не хочуть, аби Кінбурнська коса залишилася без птахів. За два дні там вбили триста пернатих, зокрема й занесених у Червону книгу. 30 мисливців поливали небо свинцем у плавнях, де це взагалі заборонено. Полювання організувало управління лісового господарства.

Червонокнижне птаство ландшафтного парку "Кінбурнська коса" під загрозою знищення. Мисливці полюють на рідкісну здобич. Лише за два дні після офіційного відкриття полювання в районі Бієнкових плавнів вони вбили трьох водоплавних, занесених до Червоної книги. Дирекція ландшафтного парку нарікає: дії мисливців незаконні, адже полювання на рідкісних птахів тут заборонено. З вимогою поліпшити ситуацію екологи пікетували Миколаївське управління лісового господарства.

Олег Деркач, член науково-технічної ради регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса": "Оскільки це заповідне ядро майбутнього національного парку і таке скрутне становище – посушливий сезон. І фактично плавні – останній живий оазис був, де зібрались всі птахи, і за день полювання ці скупчення птахів були розстріляні".

За даними дирекції регіонального ландшафтного парку, лише за останні два дні мисливці підстрелили тут понад триста птахів. Вибіркова перевірка довела, що було вбито більше водоплавних, ніж це дозволено. Дані організаторів полювання – управління лісового господарства - дещо різняться, але там також склали акти про порушення правил відстрілу.

Петро Паламарюк, начальник Миколаївського обласного управління лісового господарства: "Ми боремся, складаемо протоколи, наказуемо людей, штрафуемо і забороняемо цим людям. Якщо людина відстрілила червонокнижну, він більше не має права полювати на плавнях. Не можна в польоті розрізнити, чи то червонокнижна, чи ні".

В управлінні екології стверджують, що в Бієнкових плавнях взагалі не можна було відкривати полювання.

Євген Седлецький, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області: "Погодження з нами на регулювання чисельності не було. Були пропозиції від лісівників, з якими ми не могли погодитися, оскільки вони нічим не відрізнялись від квоти на полювання".

Матеріали про незаконне полювання дирекція парку передала до природоохоронної прокуратури. А громадські екологи сподіваються, що безлад на Кінбурнській косі закінчиться зі створенням там національного парку. Відповідний указ Президент України підписав наприкінці серпня. Залишилося тільки розділити косу між захисниками природи та лісівниками.

Олена Горячева, Олексій Уманський, "Факти", ICTV
09.09.2008 13:12

Фото з сайту afina-dt.od.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!