Карпатський біосферний заповідник та Синевирський національний парк стануть більшими

Карпатський біосферний заповідник та Синевирський національний парк стануть більшимиЗа ініціативи Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, прийнято рішення та видано розпорядження обласної державної адміністрації “Про розширення території Карпатського біосферного заповідника” та “Про розширення території Національного природного парку “Синевир”.

Робота над збільшенням площі природоохоронних об’єктів тривала понад 4 роки. В результаті – територію КБЗ буде розширено на 7508,8 га, а НПП “Сиревир” – на 2304 га.

За словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія Погорєлова, розширення території заповідника та нацпарку сприятиме підвищенню функціональної цілісності екосистем об’єктів, розширенню сфери наукового контролю за природними процесами, що відбуваються у цьому регіоні, рівномірному розподілу туристичного навантаження, матиме певне економічне значення для населення і сворить додаткові робочі місця.

Наразі очікується підписання відповідного Указу Президента, а відтак – і позначення меж на місцевості.

Довідка

Територія урочища Вільшанка, котре заплановано приєднати до Національного природного парку “Синевир”, є екологічним коридором, що з’єднує ліси Карпатського біосферного заповідника та нацпарку “Синевир”. Тут знаходиться єдина в Українських Карпатах діюча гідроенергетична споруда – Тереблянське водосховище. Крім того, на території урочища зустрічаються саламандра плямиста, тритон карпатський, жаба прудка, глухар, беркут, сова двохвоста, видра річкова, борсук, рись, занесені до Червоної Книги України.

Розширення Карпатського біосферного заповідника передбачає заповідання найбільш збережених та цінних у науковому відношенні ділянок східної частини Українських Карпат. Високогірні пейзажі, рідкісні представники біоти, наявність визначних місць, таких як легендарна Чорногора або Піп Іван Чорногірський, на вершині якої знаходяться руїни старої обсерваторії, можуть бути використані для розвитку туризму.

Джерело: www.eco-ua.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!