Волонтерська група “ГЕЯ” відроджує найстаріший ботанічний сад України

Кременець, вид на Кременецький ліцей та гору БонаПроблема збереження екологічно чистих природних об’єктів сьогодні в Україні, як і загалом у світі, стоїть досить гостро. Створення і охорона заповідників, ботанічних садів, парків на території нашої країни є запорукою не лише підтримання екологічної рівноваги, а й сприяє економічному розвитку країни, зокрема, й через популяризацію "зеленого" туризму. Однак, для впорядкування таких територій коштів і людських ресурсів, як правило, бракує, тому волонтерська допомога - як вітчизняна, так і закордонна - є саме на часі.

До Кременецького ботанічного саду на Тернопільщині група волонтерів Асоціації "Новий Акрополь" приїжджає вже восьмий рік. Цьогоріч у двотижневому літньому екологічному таборі взяло участь 60 волонтерів з Києва, Одеси, Донецька, Дніпропетровська та Львова. При цьому майже половина учасників були у Кременці вперше, що свідчить про небайдужість все більшої кількості українців до проблем відродження західноукраїнської зеленої перлини. "Основним завданням табору було надання практичної допомоги в облаштуванні території саду, привернення уваги жителів міста до його проблем, а також поступове перетворення цієї західноукраїнської перлини на популярний туристично-рекреаційний центр", - зазначив керівник табору Володимир Овчаренко.

Волонтерська допомога ботанічному саду передбачала виконання комплексу робіт. Так, прекрасна половина табору працювала на наукових селекційних ділянках, у той час як чоловіки і юнаки закладали сад магнолій, розбивали паркові алеї в центральній частині саду, зрізали старі пустотілі дерева, які мали загрозу падіння. З року в рік видно, як змінюється і розростається сад. На місцях, де раніше були чагарники і виднілися коріння старих дерев, тепер знаходяться доглянуті ділянки. Директор ботанічного саду Василь Стельмащук, як і наукові співробітники, з якими пліч-о-пліч працювали волонтери, розповідали про дослідницьку роботу, яка проводиться на території саду, конференції, організовані їхнім закладом. Кременецький регіон є одним із найчистіших в Україні і створює сприятливі умови для рекреаційної діяльності та науково-дослідницької роботи.

Робочий день волонтерів розпочинався о сьомій годині ранковою зарядкою (охочі прокидалися ще й зустріти схід сонця), після праці в ботсаду поводилися заплановані екскурсії до замків, палаців, соборів Західної України: Дубно, Остріг, палац Вишневецьких, Почаївська лавра, джерело св. Анни, монастир у Межиричах, Підкамені, Тараканівський форт, палац Вороніна у Білокриниці та ін. 23 липня у будинку-музеї Юліуша Словацького творча група "Нового Акрополя" провела літературно-музичний вечір пам’яті Ю. Словацького до 200-річчя від дня народження письменника.

Волонтери в Кременецькому ботсаду

Захід відвідали волонтери міжнародного табору, які на той час працювали у Кременці, а також працівники ботанічного саду і його директор. Родзинкою цьогорічного екологічної експедиції став показ двох вечірніх вистав у таборі: "Маленький Принц" за мотивами однойменної п’єси А. Сент-Екзюпері та п’єса про ангелів. Щовечора над кар’єром, неподалік від якого розташовувався табір, відкривалися чудові панорами заходу сонця. Біля вогнища тим часом лунали звуки гітари - старовинні романси, пісні з кінофільмів... І такими вечорами здавалося, що життя на мить зупиняє свій прискорений ритм. Більшість ночей видалися дуже теплими, тому пощастило ночувати під відкритим небом. Коли падали зорі, кожний традиційно загадував бажання.

Волонтери в Кременецькому ботсаду

Тим часом знавці зоряного неба відшуковували сузір’я, згадуючи про оголошений цього року ООН Міжнародний Рік Астрономії. І недарма - адже в листопаді 2009 р. у приміщенні КЦ "Новий Акрополь" м. Києва планується відкриття виставки з астрономії, підготовка до якої наразі триває. А восени розпочнуться традиційні одноденні екологічні акції у ботанічних садах м. Києва.

Ольга Косянчук, фото надані автором.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!