Фейєрверки на Трухановому – і знову беззаконня! (Анти-прес-анонс)

20 червня (п'ятниця) з 22:00 на Дніпрі з 4-х барж буде демонструватися піро- музичне шоу команди з Італії, Німеччини, України й Франції. Кожна буде "стріляти" по 12 хвилин. Шоу буде тривати до 23:30.

"Танцюючі феєрверки" можна буде повністю відчути на Набережній Дніпра в районі Річкового вокзалу.

Без синхронного звуку шоу можна буде спостерігати також з Володимирської гірки, Арки Дружби Народів і пішохідного мосту на острів Труханів.

У зв’язку з цим Молодіжне відділення Національного екологічного центру України та громадська спілка «Вірний Вибір» в рамках боротьби за збереження Труханового острова висловлюють свій протест проти фейєверк-шоу 20 червня. Також закликаємо добойкотування цього заходу: не приходити на нього, не хвалити його в публікаціях тощо.

Чому? Про це детально сказано далі.

1.
Минулого року, 27 травня 2007, на баржах біля острова вже відбулося міжнародне феєрверк-шоу (до речі, прес-релізи цьогорічного шоу говорять, що таке у нас відбувається вперше). Саме в цей період відбувається гніздування та вигодівлі молоді у більшості видів птахів, що мешкають на території острова. Такий потужний фактор непокою, як феєрверк-шоу, без сумніву, стане причиною того, що частина птахів покине гнізда, залишивши пташенят та кладки яєць. Відповідно до ст.ст.4. 6 Бернської конвенції "Про охорону диких видів флори та фауни та середовища існування в Європі", всі цивілізовані країни Європи оголошують протягом травня-червня місячники тиші, направлені на збереження фауни. фауну острова.

Розуміючи це, минулого року протест громадських організацій підтримали науковці НАН України та Постійна комісія Київради з екологічної політики, яка заборонила про ведення заходу. Натомість захід однаково провели.
Навчені миунулорічною кампанією потесту, організатори нинішнього піро-шоу заявили про захід в останній момент, коли вже неможливо було його зупинити. Зважаючи на небезпечність піротехніки, громадські організації не планують сьогодні саботувати проведення шоу. Натомість вже найближчим часом будуть вжиті всі можливі заходи попритягненню до відповідальності всіх посадових осіб, що надали дозволи напроведення піро-шоу.

2.
Наголошуємо, що Труханів острів є територією із значною природною цінністю. На ньому мешкають тварини та зростають рослини, що занесені до Червоної книги України та включені в Додаток І до Бернської конвенції. Крім того, острів є притулком і для ряду видів, що охороняються міжнародним угодами та конвенціями, ратифікованими Україною (Бернська, Боннська конвенції, AEWA, EUROBATS та інші). Невиконання цих конвенцій є не тільки порушенням національного законодавства, а й грубим порушенням міжнародних зобов’язань України по Євроінтеграції.
Враховуючи природну цінність острова, науковцями НАН України та Київського національного університету імені Тараса Шевченка неодноразово направлялись звернення до різних державних установ, з метою створення на території острова природно-заповідного об’єкту. Проте всі звернення були проігноровані і на острові не було створено пропонованих заказників. Аналогічно, будучи чи не найціннішою острівною територією столиці, Труханів острів не ввійшов до створеного в 2004 році Регіонального ландшафтного парку "Дніпровські острови". Проте, відповідно до Генерального плану розвитку м.Києва, острів лишається зарезервованим під заповідання.

3.
Досліджуючи події, що розгортаються навколо острова протягом останніх років, можемо стверджувати, що апаратом КМДА та Київською міською радою ведеться планомірне лобіювання забудови (а відтак і знищення) Труханового острова. В 2003 році розпочато розробку детального плану забудови всього острова; в 2004-му його не включено до складу РЛП "Дніпровські острови" та здійснена спроба погодження будівництва котеджів та казино канадської корпорації Trillium Gaming; в 2005-му на острові дозволені пейнт-больні ігри і розташування наметового містечка для гостей міжнародного музичного фестивалю "Євробачення"; в 2006-му проведено фестиваль "Рок-Січ" та низку інших масових заходів; створено ТОВ "Труханів острів", головною задачею якого є реалізація проекту забудови острова; в 2007-му році було проведене (у безпосередній близькості до острова) шоу феєрверків; за даними УНІАН, великомасштабне будівництво планується на острові наприкінці 2008 року в рамках побудови комплексу «Київ-сіті».

Всі ці заходи, розташовані у хронологічному порядку, дають підстави вважати, що політика, направлена на забудову острова іде шляхом знищення його природної цінності, що не дозволить науковцям створити на ньому об’єкти природно-заповідного фонду.

Анти-прес-анонс підготовлено НЕЦУ та ГС "Вірний вибір"

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!