Енергетики бояться правди

Канів, 28 листопада 2008 - Енергетики ВАТ «Укргідроенерго» побоялись правди, і «закрили рот» громадськосьті на слуханнях щодо побудови Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС).

Громадські слухання стосовно Канівської ГАЕС, що проходили 27 листопада у селах Пшеничники та Грищенці Канівського району, замість громадського обговорення, виявилися показовим виступом енергетиків. Представникам громадських організацій не дали можливість представити факти, які спростовували твердження енергетиків про користь та безпеку будівництва.

«Енергетики вкотре обіцяли місцевому населенню «манну небесну», проте досвід роботи «Укргідроенерго» на Дністровській та Ташлицькій ГАЕС доводить марність їхніх обіцянок, - говорить Віктор Мельничук, директор Національного екологічного центру України, - коли ми спробували представити документальні факти з інших будівництв, нам брутально закрили рота словами: «Нікого не цікавить, що Ви там думаєте!»

«Слухання, на яких висловлюється лише точка зору замовника будівництва, є фіктивними, - переконаний Сергій Федоринчик, керівник інфоцентру УЕА «Зелений світ», - на жаль це вже є усталеною практикою для ВАТ «Укргідроенерго». Приховати економічну недоцільність та екологічну небезпеку проекту можна лише не давши вийти на зовні фактам, що це підтверджують».

Цікавим було те, що при всій гостроті соціальних проблем регіону, час, відведений для виступів запрошених незалежних експертів від громадськості, натомість присвятили питанню, чи не змінити назву проекту «Канівська ГАЕС» на «Пшеничницька» чи то «Бучацька ГАЕС».

За додатковою інформацією звертайтеся:

Поліна Рибачук
Тел. +380975714241
polina at necu.org.ua

Віктор Мельничук
Тел. +38050 5457574
necu at i.kiev.ua
Національний екологічний центр України
www.necu.org.ua

Примітка для редакторів:
Канівська ГАЕС (проект будівництва 1985 року) – гідроакумулююча електростанція (не самостійне джерело енергії), єдиним завданням якої є збереження енергії, виробленої іншими джерелами і вивільнення цієї енергії у час пікових навантажень у електромережі, із втратою 25-30% енергії на потреби власного функціонування. Будівництво та введення її в дію може мати значні негативні наслідки на всі прилеглі райони та річку Дніпро. ГАЕС змінить умови життя місцевого населення, зруйнує ландшафтну, природну, рекреаційну, історико-культурну та туристичну привабливість Канівщини. Проект ГАЕС розморожено і прийнять рішення про продовження будівництва у 2005 року без залучення до процесу прийняття рішень місцевої влади та громадськості та з порушенням норм чинного законодавства України.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!