Екологи та аграрії проти розміщення заводу “Монсанто” у Вінниці

Перед повторним аукціоном з продажу 80 гектарів землі у мікрорайоні Східний, вінницькі науковці зібрались на круглий стіл, де висловили своє занепокоєння тим, що цю ділянку може купити компанія "Монсанто".

- Вона "засвітилась" ще у в'єтнамській війні, тоді через застосування спеціальних речовин, були знищені гектари лісу, щоб повстанці не могли ховатися, - каже професор, завкафедри ботаніки, генетики та фізіології рослин Вінницького аграрного університету Василь Мамалига. - Але це ще не все після цього там спостерігалась надзвичайно велика "мутабільність" населення. Проблема в тому. Що невідомо, що саме там планується робити.

- Але обласна влада уже заявила, що підтримує цей проект, - каже директор Інституту екології та екологічної кібернетики Вінницького національного технічного університету Василь Петрук. - Якби тут побудували якусь збірну лінію автозаводу, я б теж був за, при чому щиро. Але в даному випадку, як еколог, я категорично проти будівництва такого заводу. Фірма “Монсанто” має не просто мільярди, а трильйони доларів і вони можуть купити будь-кого, і зробити все що завгодно. Більше того, недавно Конгрес США прийняв Закон Про захист фірми “Монсанто”. Це означає, що після того як його підпише Президент, повністю відкриються шляхи для поширення цієї продукції у світі. Говорити можна багато, але потрібно розуміти, що всі модифіковані організми в кінцевому підсумку мають і алергенну, і канцерогену, і патогенну, і навіть токсичну дію. Наприклад, для порівняння, Швеція повністю заборонила виробництво і використання ГМО. Кількість населення, які страждають від алергій тут складає 7% від загальної чисельності, а в Штатах, де ГМО повністю дозволене, цей показник складає 70%.

Науковці зазначають, що незважаючи на те, що офіційно в Україну ГМО продукція не завозиться, якби зробити відповідні дослідження, то виявилося б, що б реально більшість (50-60%) товарів, які ми купуємо в крамницях містять ГМО.

- Проблема в тому, що у Вінниці не має лабораторії, яка б могла б робити відповідні аналізи. Їх роблять тільки в Києві, але це дуже дороге задоволення: від 600 гривень – коштує аналіз щоб просто визначити наявність ГМО, і від двох тисяч, щоб визначити його кількість у продукції, - каже Василь Мамалига.

За словами заступника головного лікаря Вінницької районної лікарні Валерія Щербаня, в свій час проводились дослідження на білих мишах: їх годували ГМО, в результаті з’ясовано, що уже в третьому поколінні вони ставали безплідними.
Нагадаємо, повторний аукціон з продажу 80 га землі заплановані на 19 квітня. Стартова ціна залишається незмінною - 81,592 млн грн. без ПДВ.

Джерело: 20minut.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!