Джипінг повертається. Тепер загроза нависла над Олешківськими пісками

25 травня стало відомо, що на території національного природного парку «Олешківськім піски» на Херсонщині проходить 2-й етап Кубка України по раллі-рейдам. Екологи називають подію згубною для природи і називають винних у ній серед посадовців.

- В Україні лише шість відсотків території відноситься до природно-заповідного фонду. Проте саме на цих мізерних заповідних клаптиках як правило проводяться джипінг-заходи. – розказує Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України. – В Усіх випадках, джипери лишають після себе понівечену природу і зникають непокараними. При цьому заходи весь час активно піаряться в ЗМІ, як позитивні і захоплюючі події. При цьому ЗМІ практично ніколи не кажуть, що кожен заїзд джипів на заповідні землі є автоматичним порушенням ст..252 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що у 2011 році планувався раллі-рейд з участю Віктора Януковича-молодшого по трьох заповідниках Українського Полісся. Під впливом громадських організацій організатори заходу змінили маршрут і пустили його в обхід заповідників.

Після цього випадку Мінприроди України заборонило своїм територіальним органам в областях та керівництву наці парків і заповідників погоджувати проведення авто перегонів та раллі-рейдів на заповідних землях. На території Вінницької області прийняте спеціальне рішення про заборону джипінгу. Кількома роками раніше таке ж рішення прийняла Івано-Франківська область.

- Відео, продемонстроване телеканалом «Інтер» добре показує як впливають джипи на вразливу природу пісків. - пояснює Олексій Василюк. – Рослинність напівпустель утворює поверх барханів так звану «біологічну корку», сукупність злаків, лишайників і мохів, які скріпляють піски. Достатньо пішої групи людей, щоб порушити цю хитку екосистему, не говорячи вже про велику кількість потужного автотранспорту.

Екологічні організації вбачають винними у проведенні цього заходу передусім керівництво Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Херсонській області і дирекцію самого Національного природного парку, які не виконали пряме доручення Міністерства екології та природних ресурсів про неприпустимість проведення таких заходів.

Крім того стало відомо, що існує Розпорядження Голови Херсонської облдержадміністрації В.Білого від 14.05.2012 № 357 «Про організацію та проведення в області ІІ етапу Кубка України з автомобільного спорту (ралі-рейди)», в тексті якого всім службам області дається пряме доручення взяти участь у організації заходу.

Олексій Василюк.

Більше інформації на тему: pryroda.in.ua/jeaping

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!