Чим завинив перед людьми дуб-патріарх?

Знищене деревоЗелені насадження — це не тільки окраса міста і його обличчя, а й важливий фактор середовища. Ковель колись славився своєю зеленню, а на площах та вулицях росло чимало троянд. Ще років десять тому на території міста залізничників екологи нараховували понад сотню дубів. Але це, на превеликий жаль, вже у минулому

Майже всі дуби, навіть найгарніші, у Ковелі винищені. Десь місяць тому на адресу місцевої влади надійшов лист від помічника-консультанта народного депутата України Юрія Парфенюка. За словами Юрія Григоровича, привокзальному ринку не так давно було передано в оренду територію колишнього онкологічного диспансеру, де росли дуби-велетні. Один з тих дубів вражає своїми розмірами та віком. Це — справжній патріарх, віком до чотирьохсот років, мабуть, ровесник поновлення у місті Магдебурзького права.

І ось над цим дубом, як повідомив Юрій Парфенюк, розпочалося справжнє знущання: під стовбуром хтось розвів вогонь, від якого утворилося велике дупло, а з іншого боку — вандали обтесали і здерли кору, через що стовбур став гнити. Могутній велетень зазнав таких руйнувань, що жити йому залишилося не довго. Разом із кандидатом біологічних наук Василем Козаком — автором багатьох публікацій на природоохоронну тему — ми побували на ринку і на власні очі переконалися в цьому. До чого тільки не доходять сучасні варвари при повній безконтрольності зі сторони влади.

У боротьбі за «життєвий простір» для оптовиків, які торгують поруч, під бензопилу вже «пішов» могутній дуб: ми побачили лише залишки його стовбура. А ще два велетні після того, як сюди почав розширюватися привокзальний ринок, раптом пожовкли і всохли. На час обстеження на деревах ще збереглося багато хлоротично-жовтого листя. Оскільки дуби винятково стійкі до рекреаційних навантажень, то, за твердженням фахівців, причиною всихання може бути лише отруєння.

Громадськість занепокоєна таким дикунським ставленням до природи. На загальноміському віче, яке відбувається щонеділі у парку культури і відпочинку імені Лесі Українки, ковельчани обурювались з приводу безглуздого винищення у місті зелених насаджень. Наприклад, виконавча влада затіває щороку так звану «підрізку» дерев, після чого спостерігається їх масове всихання. Це справжнє знущання над деревами. Внаслідок такої «підрізки» лише біля загальноосвітньої школи № 1 всохло понад тридцять дерев. За підрахунками спеціалістів, тільки на центральних вулицях Ковеля вже всохло близько 7 відсотків дерев, ще 10-13 відсотків — така сумна доля чекає у найближчі роки. Третина пошкоджених комунальниками дерев уже обросла паразитичними грибками.

Півтора року тому в лісосмузі в кінці віддаленої вулиці Данила Галицького одним громадянином було незаконно зрізано чимало дерев. Під час розслідування правоохоронці встановили, що тим самим він заподіяв державі збитків на суму понад 25 тисяч гривень. Але справу спустили «на гальмах». Прикро дивитися на все це. А де ж наші доблесні екологи?

Ярослав ГАВРИЛЮК
volyn.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!