Довірливоока вільшанка

Довірливоока вільшанкаНавесні над річками, луками, лісами летять птахи, линуть до своєї батьківщини, а восени відлітають у вирій. Великих, ширококрилих птахів люди помічають часто. Не обминає наш погляд і скупчені зграї дрібних пташок – разом вони наче одна велика дуга, стрічка, куля на тлі неба. Малі пташки, що летять поодинці або розрідженими групами, губляться, вони непомітні, розчиняються серед безлічі частин краєвиду, у височині неба. Лише під час перепочинку дрібні птахи стають помітнішими, збираються біля водойм, в чагарниках, на узліссях.

Йдучи лісовою просікою, вздовз краю лісу, парком чи садом, мимоволі помічаєш, як тут і там по гілках перепурхують якісь невеличкі пташки. Шукають поживу. Ось до однієї майже впритул підлітає інша, і починається своєрідна гра “спробуй, наздожени”. Ганяються одна за одною, то злітаючи до вершечка невисокої сосни, то пірнаючи всередину крони сусідньої молодої берізки, метушаться на одному місці, нікуди не летять. Коли підходиш ближче, одна з пташок прудко зникає, а друга лишається на гілці черемхи, що трохи вище зросту людини. Розсіяне сонячне світло відбивається в її карому оці, і птаха, що менша й тендітніша за горобця, наче говорить поглядом: “Я ось така, а хто ти, що підійшов так близько? Познайомитись хочеш?”.

Саме так найчастіше поводиться вільшанка при наближенні людини. А коли й відлітає, то недалечко, у найближчий затінок, під кущ ліщини, барбарису, у сплетіння пагонів-батогів дикої малини. Через пристрасть до вологих затінених місць з негустим трав’яним покривом і розвинутим підліском, де нерідко росте вільха і є малинники, наша знайома отримала свої назви – вільшанка і малинівка, хоча друга з них частіше вживається в російській мові.

Поширена вільшанка у листяних і мішаних лісах майже всієї Європи, Західного Сибіру, на Кавказі, в Малій Азії і Північно-західній Африці. На зимівлю відлітає в південні регіони свого поширення. В нашій країні вона не гніздиться тільки в південних районах, проте регулярно в невеликій кількості там зимує. До місць гніздування повертається вже в березні.

Вільшанка – найближча родичка соловейка і дроздів, найкращих солістів наших лісових ландшафтів. Співочі здібності у неї не менші, хоча піснею вона відрізняється від своїх знаменитих родичів. Дуже активно співає в густих сутінках, а інколи і середночі при повному місяці. Схильність співати на вечірніх і ранкових зорях стала причиною того, що пташка отримала свою третю досить відому назву – зорянка. Нічна активність взагалі притаманна вільшанкам, їхні відносно великі очі як раз і пристосовані до пошуку корму при малому освітленні. Після прильоту самці вільшанки займають гніздові території і починають інтенсивно співати. Їхня пісня мелодійна, дуже різноманітна, у період найактивнішого співу досить тривала, повторюється через короткі проміжки часу, подібна до звуку маленького, але голосного, дзвіночка. Інколи вільшанку так і кличуть – дзіночок. Якщо самці зайняли гніздові ділянка на невеликій відстані один від одного, тоді між ними відбувається своєрідне пісенне змагання. Почувши голос сусіди-суперника, господар ускладнює свою пісню, змінює порядок звукових фраз, робить її тривалішою. У відповідь суперник змінює власну пісню. Такий пісенний двобій може продовживатись довго, у пісні з’являються скрипучі звуки. А буває, що демонстрацією сольної майстерності суперечка не закінчується: самці злітаються і починають, настовбурчивши пір’я, показувати один одному руде воло.

Після появи на гніздовій ділянці самки і утворення пари в житті самця спочатку великих змін не відбувається. Він продовжує натхненно співати. Влаштуванням гнізда займається самка. Найчастіше гніздо моститься на землі між корінням кущів, у трухлих пеньках, під купами хмизу, біля стовбурів повалених дерев. Але трапляється, що гніздо розміщується в дуплах чи напівдуплах на деякій висоті від землі. Воно складене з рослинних решток і всередині вистелене тонкими корінцями, шерстю, мохом та кінським волоссям.

Кладку з 5–6 яєць, яка з’являється у квітні – травні, насиджує тільки самка, протягом двох тижнів. З моменту вилуплення пташенят батьківськими турботами починає займатися й самець. Разом з самкою він інтенсивно годує своє потомство. Але бувають випадки, коли вільшанки вигодовують одне єдине пташеня, яке до того ж не є їхнім нащадком.

Вільшанка входить до групи видів, у гнізда яких підкидає яйця зозуля, відома своїм гніздовим паразитуванням на дрібних горобиних птахах. І якщо самець вільшанки вчасно не відігнав від гнізда зозулю, а самка не помітила в кладці чуже яйце, тоді їм доводиться піклуватись про зозуленя, яке в дорослому стані втричі більше і вп’ятеро–вшестеро важче, ніж його прийомні батьки.

Поживою дрослим вільшанкам і їхнім пташенятам служать різні безхребетні тварини, що знаходяться в підстильці, під опалим листям, у нижній частині кущів, серед негустої трави. Птахи нерідко, подібно дроздам, у пошуках корму перевертають дзьобом рослинні рештки.

Близько двох тижнів пташенята знаходяться у гнізді, а потім залишають його, ще не вміючи літати. Протягом наступних 10 днів дорослі підгодовують малюків і після того починають другий цикл гніздування. Зовсім молоді птахи лише розмірами, обрисами тіла і загальним тоном оперення подібні до своїх батькі. Через строкатість у забарвленні і відсутність рудого кольору на лобі, щоках, горлі і волі пташенята сприймаються як птахи іншого виду. Невдовзі у них починається линяння, і до осені вони стають мало відмінними від дорослих птахів.

Осінній відліт вільшанок спостерігається у жовтні – листопаді, причому мігрують вони майже виключно у нічні години і поодинці. Коли за теплою осінню наступає м’яка зима, то невелика кількість птахів затримується на півночі нашої країни.

Навіть якщо знаєш про можливість натрапити на вільшанку в зимову пору, зустріч з нею завжди трохи дивує і навіть зворушує. Пташина зовсім неполохлива, не летить світ за очі. Пригостивши її чимось смачним, наприклад личинками малого хрущака, можна поступово приручити її до себе. Вона може наважиться брати корм з ваших рук. Її, таку нелякливу, сприймаєш як символ довірливості до людини.

Можливо, саме в цій тендітній пташині природа виражає свою довіру до нас, людей. Не ошукаймо цієї довіри.

Фесенко Геннадій

Фото: О. М. Архипов

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!