Дніпропетровский Сектор Газу!

Відгукуюсь на тривожний заклик ініціативної групи з славного ж/м «Южний» міста Дніпропетровська ( www.intercorn.narod.ru/), хочу повідати світові про проблему, яка спіткала дніпропетровчан прямо біля їх осель. Не буду приховувати, що хочеться зробити статтю дуже критичною. Більше двох років жителі будинків № 22, 12, 14а, 20в, 24, 26а, 28а по вулиці Молодогвардійській на житловому масиві «Южний» стаждають від нестерпного шуму і блювотворних запахів, які розходяться зусібіч від нещодавно збудованого всього в 150 метрах від осель підприємства. Спільне українсько-турецьке підприємство по виробництву крохмалю ЗАО «Интеркорн Корн Просессінг Индастрі» у Самарському районі міста, що за адресою „вул. Малиновского, 120” (тел. 31-22-96, 31-21-91, генеральный директор І.О. Козловський, головний інженер В.і. Богатирьов) збудоване за дозволом міської ради Дніпропетровська (рішення №203/17 від 02.06.2004).
Зі слів жителів, буквально „з усіх щілин підприємства вириваються клуби зловонних блювотворних газів, які вітер розносить по всьому житловому району”. Як і всі житлові райони, „Южний” є місцем, де живуть не лише витривалі, загартовані часом «мужі», а і пенсіонери, діти, вагітні молоді жінки. І для всіх них сусідство підприємства є не лише небайдужим або неприємним, а і просто загрозливим. Хто ж захоче, що б „сусід” вкорочував йому життя. Протягом дня з підприємства лунають гучні техногенні звуки, не даючи спати маленьким дітям і руйнуючи психіку пенсіонерів. А вночі звідти починають світити потужні прожектори, не даючи спати нікому. Між іншим, як би цього не забороняли закони України, на ніч шум не припиняється і лишен стає більш виразно чутним, коли вщухає шум автомобілів на дорогах. Саме цей шум остаточно зруйнував спокій жителів району.
Керівництво заводу завжди завчасно знає (мабуть гроші таки вирішують все) про приїзд будь-якої комісії чи інспекції. На час їх візитів шумне обладнання вимикають. Очевидно, що всі перевірки показують, що перебільшення по шумовим міркам не зашкалює... Жителі вже давно знають, що скільки той шум не міряй, ніколи не заскалить... за „борзометр” у керівництва підприємства зашкалив давно.
Підприємство, одним з основних реагентів свого виробництва використовує соляну кислоту, випаровування якої у великій кількості потрапляють до атмосфери. Система відчистки вод, яка має бути на підприємстві і обов’язково була передбачена в його архітектурному проекті, в реальності не працює. Стоки скидаються до зливної труби і спрямовуються прямо до р.Самара, в 100 метрах від пляжу, де купаються діти. І це вже не говорячи про те, якої шкоди завдає таке забруднення флорі і фауні річки. Від таких нестерпних умов, у людей, які проживають неподалік підприємства, почались системні хвороби.
- у людей похилого віку зростає тиск, з’являється віддишка, напади тошноти і задухи;
- діти масово страждають на алергію.
Ситуація, що склалась на „Южному” грубо порушує низку Законів України (Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, „Про захист населення від впливу шуму, Про охорону атмосферного повітря, Про охорону навколишнього природного середовища, Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених пунктів, Про екологічну експертизу, Про об’єкти підвищеної небезпеки і звісно, Державні будівельні норми).
Зараз підприємство вже сплатило низку штрафів та виконало кілька незначних приписів. Але, на жаль в Україні практикується не дуже вдала система контролю за дотриманням норм законодавства: порушник сплачує штраф і більше його ніхто не чепає.
Перед будівництвом заводу, перед проведенням Державної екологічної експертизи та перед запуском підприємства в експлуатацію мали проводитись громадські слухання. Та у жодному з випадків їх ніхто не проводив. Тим більше, підприємство організувало фальшиву громадську екологічну експертизу, в якій сама громадськість – ні природоохоронці ні жителі району участі не приймали. Видало висновок цієї експертизи якесь підприємство «Козацька екологічна варта». Не виключено, що її створили спеціально для того, щоб написати цей висновок експертизи. Тепер ця експертиза – аргумент за нормальне функціонування підприємства „у тому ж дусі”.
Жителі звернулись із скаргами до колосальної кількості державних установ. Практично на всі листи отримані стандартні для українських чиновникі відписки. Кілька десятків таких відписок нараз і оприлюднено в Інтернеті і кожен може побачити їх на власні очі тут.
Судячи з того, що підприємство напружено працює і продовжте добудовувати нові потужності, свої проблеми воно вирішувати вміє. За даними ж обласної податкової адміністрації, вони відсутні серед списків тих, хто сплачує податки.
Керівництву ЗАО „Інтеркорн” глибоко байдуже здоров’я жителів району і всього міста, їх цікавить лише бізнес. Кажуть навіть, що в Туреччині будувати цей укомбінат не дозволили. Для цього є країни третього світу, наприклад Україна.

Наразі жителі „Южного” вимагають таке:
- Заборонити роботу підприємства у нічний час;
- Встановити шумопоглинаюче обладнання;
- Встановити фільтри дл я уловлювання викедів у атмосферу;
- Підняти труби для викиду газів щонайменш на 50 м.;
- Збудувати очисні споруди для стоку стічних вод.
- ДО ВИКОНАННЯ ВИЩЕ ВКАЗАНИХ ВИМОГ РОБОТУ ПІДПРИМСТВА ЗУПИНИТИ.

ДОДАТОК

ОБРАЩЕНИЕ К НАРОДУ УКРАИНЫ

от жителей жилмассива «Южный» Самарский район г. Днепропетровск

Жители жилмассива «Южный», которые являются народом Украины, проводили долгосрочную мирную акцию протеста с 1.03.07 г. по 4.03.07 г. (круглосуточно) возле въездных ворот частного украинско-турецкого предприятия - завода по производству крахмала ЗАО «Интеркорн Корн Просессинг Индастри».
Мы задыхаемся от сладковатого, рвотно-тошнотворного запаха извергаемого заводом, от серы, сжигаемой открытым способом. Мы погибаем.
Завод построен силовыми методами, без разрешения и согласований контролирующих организаций (о чем свидетельствуют официальные ответы этих организаций) на пустующей территории Днепропетровского мясокомбината в Самарском районе г. Днепропетровска.
Пустующая территория – скотомогильник, захоронение животных происходило десятилетиями.
На скотомогильнике пробурено 8 скважин - вода используется в технологическом процессе для изготовления патоки, сиропов, фруктозы, мальтозы. Завод так же изготовляет корма животным. Завод выпускает не заявленную проектом продукцию. Из скважин откачивается 1 860 м3\сутки и большая ее часть упаривается, так как в ней содержится протеин – ничего не пропадет, пусть люди задыхаются.
Завод построен с нарушением Законов Украины и продолжает их нарушать:
- «Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения» 4005-XII от 24.12.94 г.
- «Об охране окружающей природной среды» № 1264-XII от 25.06.91 г.
- «Государственные санитарные правила охраны атмосферного воздуха населенных пунктов» № 201 от 1997 года
-СНИП № 3077-84 «Допустимый шум в помещениях жилых застроек, общественных зданий»
- « Об экологической экспертизе» № 45\95-ВР от 9.02.95 г.
- «Об объектах повышенной опасности» № 2245-III от 18.02.2001 г.
- Приказ Минздрава Украины № 173 от 19.06.1996г « Об утверждении государственных санитарных правил планирования и застройки заселенных пунктов»
- Приказ № 108 от 9.03.06 г. Минприроды
-«Об основах градостроительства»
-«О планировании и застройке территории»
Общественные слушания не были проведены на ж.м. «Южный»:
- перед строительством завода
- перед экологической экспертизой
- перед разрешениями на выбросы
- перед реконструкцией завода
Городские власти проигнорировали народ. Деньги решают все.
На данный момент завод расширяется, руководство завода заявляет, что это для блага населения.
Перед проведением реконструкции в течение шести месяцев этот вопрос должен обсуждаться на открытых заседаниях на основании ст.12 Закона Украины «Об объектах повышенной опасности».
Завод увеличивает свою мощность. Увеличились источники выбросов с 13 на 19. Узел замачивания кукурузы в сернистой кислоте увеличен в 4 раза.
Управлением экологии и природных ресурсов Днепропетровской области не выдано разрешение заводу на выбросы. При проведении общественных слушаний по настоянию инициативной группы жилмассива «Южный» 14.02.07 г. народ единогласно заявил – завод закрыть, но своей властью Иван Иванович Куличенко продлил срок выполнения мероприятий - до 1.04.07 г., хотя губернатором Днепропетровской области Деевой Н.Н. был установлен срок - до 1.03.07 года.
Генеральный директор завода заявил, что нам кто-то платит по 40 гривен. Народ, который борется за жизнь своих детей – купить нельзя !

МЫ ВСЕ ПОГИБНЕМ, ЕСЛИ ЭТОТ «МОНСТР», ПОЖИРАЮЩИЙ НАС, НЕ БУДЕТ ЗАКРЫТ.

ПОМОГИТЕ! ПОМОГИТЕ! ПОДДЕРЖИТЕ!

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!