Світовий Банк відмовляється від сумнівного проекту добудови Дністровської ГАЕС

Київ, 17.01.08 – природозахисна громадськість привітала рішення Світового Банку не надавати кредит розміром 250 мільйонів доларів США на завершення першої фази будівництва суперечливої Дністерської гідроакумулюючої електростанції (ДГАЕС) у Чернівецькій області [1]. Національний екологічний центр України (НЕЦУ), екологічний клуб «Край», разом з потужною місцевою опозицією до проекту, неодноразово вказували Банку на широке коло екологічних, соціальних та економічних ризиків, пов'язаних з цим проектом.

Галина Проців, голова ради екологічного клубу "Край", координатора Дністровської басейнової робочої групи Української річкової мережі (Бережанський р-н, Тернопільської області), розповідає:

«Вже більше двадцяти років люди, які живуть біля Дністерської ГАЕС, страждають від гострої нестачі та низької якості питної води, зникнення якої із колодязів сталося після закладання дренажної системи ГАЕС. Ще більшим неподобством стало руйнування їх домівок, садів, городів та доріг через вибухові роботи на будівництві та курсування вантажівок. Схоже, для Світового Банку (СБ), виявилось не прийнятним кредитувати цей проект, зважаючи ще й на цілу низку інших можливих серйозних наслідків, які б захлеснули цей район з початком функціонування ГАЕС».

Зменшення стоку води, мало б катастрофічні наслідки для пониззя Дністра, зокрема для плавневої системи дельти річки, що охороняється Рамсаарською конвенцією та водозабезпечення мільйонної Одеси. Не говорячи навіть про той факт, що будівництво ГАЕС відбувається у зоні підвищеної сейсмічної активності, у складних геологічних умовах.

Ірина Головко, з Національного екологічного центру України, каже:

«Світовий Банк зробив дуже вірне рішення, викресливши підтримку Дністерської ГАЕС із своєї кредитної програми. Проте, замовники Дністровської ГАЕС наразі відчайдушно потребують фінансування і шукатимуть його деінде. Ми сподіваємось, що рішення СБ також стане сигналом іншим потенційним інвесторам до усвідомлення недоречності кредитування цього проекту».

Світовий Банк та інші міжнародні фінансові організації мають спрямувати фінансування на розвиток енергозберігаючих технологій та джерел відновлюваної енергії, замість того, щоб витрачати кошти на такі неефективні та енергозатратні технології, як ГАЕС.

Фінансові установи мають співпрацювати з урядом задля перегляду енергетичної стратегії України і надавати перевагу розвитку енергозберігаючих технологій та відновлювальним джерелам енергії, зокрема малій гідроенергетиці.

Розвиток гідроакумулюючих електростанцій в Україні є частиною сумнівної «Енергетичної стратегії України до 2030 року», ухваленої урядом у березні 2006 року, яка спрямована на побудову 22 нових атомних реакторів до 2030 року, застосовуючи технології гідроакумуляції [2] для підтримки розвитку цієї нової атомної хвилі .

За детальнішою інформацією звертайтесь до

Ірини Головко, Національний екологічний центр України
.

E-mail: iryna[at]bankwatch.org, тел . 8 044 528 23 04

Галини Проців, екологічний клуб "Край"

E-mail: krayprociv[at]mail.ru , тел. 8 097 5332029

Інформація для редакторів:

[1] Інформація про відмову Світового Банку від подальшого розгляду проекту ДГАЕС у рамках своєї кредитної програми, доступна у Місячному Операційному Резюме Світового Банку (Європа та Регіони Центральної Азії), за січень 2008 року, який ви можете знайти на сайті Світового Банку.

[2] Гідроакумулююча електростанція (ГАЕС) не є самостійним джерелом енергії; це акумулятор, який накопичує енергію протягом періоду низького споживання енергії і передає її, щоб покрити пікові навантаження у енергетичній системі. Технології, які використовуються в гідроакумулюючих електростанціях, не є ефективними: 25-30 відсотків акумульованої ГАЕС енергії йде на її власне функціонування і не повертається у електромережу.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!