Роботу Держкомрибгоспу визнано незадовільною

Органи рибоохорони неефективно використовують державні кошти і не виконують свої функції, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

За результатами аудиту Рахунковою палатою органів рибоохорони встановлено, що значні кошти з державного бюджету, головним розпорядником яких є Мінагрополітики, використовуються неефективно.

Головні державні управління рибоохорони як структурні підрозділи Держкомрибгоспу, а також рибовідтворювальні підприємства в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях не забезпечили належного використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у 2008-2009 рр. Об'єктивного контролю за виконанням бюджетних програм з боку Держкомрибгоспу та Мінагрополітики не було.

Недосконалою і недієвою в окремих випадках виявилася і законодавча та нормативно-правова база, яка регламентує організацію діяльності органів рибоохорони, відтворення та селекцію у рибній галузі та використання коштів держбюджету на ці цілі, що призвело до безсистемного утворення, реорганізації та ліквідації територіальних органів Держкомрибгоспу, дублювання управлінських функцій, незадовільного виконання визначених бюджетними програмами завдань.

Держкомрибгосп, Одеська, Миколаївська та Херсонська облдержадміністрації як відповідальні виконавці заходів загальнодержавної програми розвитку рибного господарства України на період до 2010 р. не забезпечили у 2008-2009 рр. їх виконання. Рибовідтворювальні комплекси, передбачені програмою, у регіоні не створені. Як наслідок, з 2010 р. водні об'єкти регіону щороку недоотримуватимуть 12 млн. одиниць молоді осетрових риб, 2,8 млн. одиниць молоді стерляді, 1,6 млн. одиниць на рік дволіток частикових риб.

Нагадаємо, у сфері рибоохорони діють численні державні органи та громадські організації. Крім головних управлінь Держрибохорони, є ще територіальні підрозділи Мінприроди та Держекоінспекції, підрозділи МВС (УБОЗ, ДСБЕЗ, податкової міліції), відділи природоохоронної прокуратури, територіальні управління Державного комітету ветеринарної медицини, Державної прикордонної служби. До них необхідно додати ще громадські організації та позаштатний актив громадських інспекторів рибоохорони.

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!