Сьогодні – День Землі. Святкуватимемо в суботу

Сьогодні, 22 квітня, відзначаємо Міжнародний День Землі. Це свято покликане об’єднати людей планети у справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі і захисті. Адже проблеми довкілля не мають територіальних кордонів та мовних бар’єрів. День Землі щорічно відзначається в 147 країнах світу.

22 квітня в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя, дружби, братерства. І в той же час – це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі. Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавлені ордена й медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: «Хай буде спільний мир в усім світі». У Міжнародний День Землі екологи закликають до використання інноваційних, екологічно чистих й енергоефективних технологій не тільки увиробництві, а й у побуті, застосовувати місцеві відновлювані джерела енергії; забезпечити фінансові стимули для прискорення розвитку «зеленої енергетики».

У багатьох містах України на 22 квітня заплановані екологічні заходи: очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, проведення виставок на екологічну тематику тощо.

День Землі у Києві

24 квітня у Києві пройде екологічний фестиваль "День Землі-2010". Його відвідувачі зможуть узяти участь у прибиранні парків столиці, спортивних іграх та квестах, побувати на ярмарку екотоварів та сувенірів, повідомляє сайт "Дня Землі".

У рамках заходу з 10.00 до 13.00 відбуватиметься прибирання міських парків (Голосіївського, Партизанської слави, Маріїнського, "Нивки" та Труханового острову).

Біля водонапірної вежі у Маріїнському парку проходитимуть презентації екологічних організацій, серед яких буде Товариство "SOS" та Спілка вільних журналістів "Природа понад усе!", повідомляють активісти організацій.

Також відбудеться благодійний продаж книги Анжеліки Комарової та Олега Андроса "Територія духу" і збірки фантастики Олега Андроса "Тут побували люди".

Відвідувачі матимуть змогу придбати сувеніри, підтримавши таким чином 1,5 тисячі собак та 200 котів, які мешкають зараз у притулку "SOS".

Об 11.30 біля Водно-інформаційного центру у Маріїнському парку пройде прес-брифінг "40-ва річниця Дня Землі", у ході якого презентують найбільший у світі прапор Землі.

З 12.00 до 16.00 у Маріїнському парку проходитиме акція "Еко нон-стоп". На відвідувачів чекають майстер-класи, спортивні ігри, створення карти екологічних проблем Києва, виставка фотографій на екологічну тему, вегетаріанське частування, екологічний фейс-арт та міні-ярмарок екологічних товарів.

Для дітей готується гра "Еко-стежка", конкурс малюнку на асфальті, виставка малюнків - переможців конкурсу на кращий логотип Дня Землі серед школярів.

Також у програмі заходу заплановано квест "Ангели Землі", який відбуватиметься з 14.00 до 16.00.

О 16.00 на естраді Маріїнського парку розпочнеться святковий концерт, а з 19.15 до 20.30 проходитиме показ короткометражних фільмів на екологічні теми.

Довідково:

Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція була схвалена й одержала широку підтримку жителів штату. У 1882 році День Дерева був оголошений урядом Небраска офіційним святом штату, дата його припадала на 22 квітня. Через 100 років у 1970 році День Дерева був перейменований у День Землі і став відзначатися по всій території США. Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б у цей день від використання автомобіля. Найбільш масово День Землі відзначають у США, де передусім ототожнюють це свято з днем охорони навколишнього середовища: оголошують різноманітні природоохоронні акції, реалізовують заходи з охорони довкілля та збереження природних ресурсів.

Додаткова інформація: http://www.climateinfo.org.ua/?q=node/227

За матеріалами news.if.ua та kiev.pravda.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!