Міжнародний день птахів у Поліському заповіднику

На сьогоднішній день допомагати та оберігати птахів є важливим пріоритетом людини, тому міжнародною спільнотою визначено 1 квітня Днем птахів. Його мета - звернути увагу людства на проблеми стану збереження пташиного світу, бо ці проблеми торкаються всіх країн і континентів.

Щовесни до цього свята долучається і Поліський природний заповідник разом із місцевою дитячою та учнівською молоддю.

Птахи існують на планеті понад 150 мільйонів років, немає на землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їх зовнішній вигляд досить різноманітний і способи життя різняться.
Неоціненну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на 1 кв. км птахи знищують не менше 25 кг комах.

Птахи оточують нас всюди – на відпочинку серед природи, в місті, під час роботи в саду чи на городі. Вони пристосувалися до життя поряд з людьми і не ховаються від нас. Мешкаючи у великих містах і перебуваючи в постійних клопотах, ми майже не звертаємо уваги на те, що поряд з нами співає, гомонить, вирує багатий пташиний світ.

Життєдіяльність птахів, переважно денна рідше - сутінкова. Деякі види селяться невеликими групами або поодинці. Гніздяться на каменях або гілках, деякі під коріннями дерев й у печерах та норах. Більшість з них харчуються комахами, якими і вигодовують своїх пташенят, приносячи велику користь сільському і лісовому господарству.

На сьогодні в заповіднику налічується 195 видів птахів, серед них до Червоної книги України занесено 33 види, це – орябок (рябчик), глушець (глухар), бородата сова, дятел зелений, дятел трипалий, скопа, тетерук, шуліка чорний, сорокопуд сірий, волохатий сич, сичик-горобець, змієїд, чорний лелека, лунь польовий, сиворакша, сірий журавель та ін.

Крім того чимало видів птахів занесено і до міжнародних списків охорони. Тому їх охорона є досить важливою справою, а залучення дітей дозволяє сформувати в майбутнього покоління любов та поважне ставлення до природи.

В минулому році учні Селезівської школи разом із працівниками заповідника майстрували та розвішували синичники. Як правило, при весняному розвішуванні в перший рік штучні гніздівлі не заселяються. Але яким було здивування дітей, коли влітку під час екскурсії на екологічній стежці вони побачили, що з кожного синичника вилітали птахи. Отже, школярі на власні очі переконались, яку корисну справу виконали.

В цьому році - проводили очищення розвішаних гніздівель від старих гнізд, читали лекції на тему охорони та збереження птахів, демонстрація фотоматеріалів та улюблена дітьми вікторина на екологічну тематику.

Маємо надію, що ці заходи допоможуть зберегти та примножити фауну пернатих наших лісів, а також виховати надійних друзів природи.

Довідка
Міжнародний день птахів проходить щорік в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" і не випадково оголошується саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів. День птахів - це не лише річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. Вперше цей день, як масове дитяче свято, став проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургськая Телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.

Автор: Катерина, молодший науковий співробітник Поліського природного заповідника

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!