Декларація про наміри учасників громадянської кампанії «Гуцульщині БУТИ!»

Ми, представники громадських організацій та активні громадяни України, об'єднуємося з метою реалізації гарантованих нам Конституцією та законами України прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля, а також - на участь у справі охорони та використання природно-заповідного фонду України, сприяючи становленню Національного природного парку «Гуцульщина».

Національний природний парк (НПП) «Гуцульщина» створено у Косівському районі Івано-Франківської області на площі 32 270 гектарів у відповідності до Указу Президента України від 14 травня 2002 року та Закону України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки».

Ми глибоко переконані у тому, що створення цього природно-заповідного об’єкту було продиктовано гострою необхідністю збереження унікальних екосистем та етнокультурного середовища Гуцульщини. На землях Покутсько-Буковинських Карпат потребують охорони 65 видів рослин та 20 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Гуцульщина є унікальним краєм, що зберігає безцінну етнічно-культурну та історичну спадщину. Гуцульський етнос відомий на цілий світ, як носій самобутніх культурних традицій, витоки яких сягають тисячоліть.

Отже, Національний природний парк «Гуцульщина», будучи особливо цінною територією природно-заповідного фонду України, покликаний зберегти у гармонійній єдності природні та історико-культурні скарби краю, створити умови для активного розвитку «зеленого туризму», рекреаційної, наукової та освітньої діяльності, традиційних для гірських регіонів та невиснажливих для довкілля методів господарювання, зокрема – тваринництва, сталого лісового господарства, а також народних ремесел та художньої творчості, якими так багата земля Гуцульщини!

На жаль, кризові явища, що намітилися останнім часом у ставленні до довкілля та у природно-заповідній справі, глибоко позначилися і на процесі становлення НПП «Гуцульщина». Внаслідок бездіяльності державних органів усіх рівнів та прямої протидії з боку місцевих можновладців, зацікавлених у привласненні та неконтрольованому використанні природних ресурсів Карпат, положення Указу Президента України про створення парку досі не виконано. Через створення ними штучних перепон не вдалося остаточно погодити межі національного парку, узаконити право постійного користування заповідними землями, виготовити проект організації території. Частішають випадки протиправних рубок у гірських лісах, безкарного самозахоплення та забудови земель природно-заповідного фонду, у тому числі переданих паркові. Збіднюється біологічне різноманіття, під загрозою опиняється екологічна безпека та перспективи гірських сіл щодо сталого розвитку та туристичної привабливості.

Противники розвитку на Гуцульщині природно-заповідної справи вдаються до засобів маніпулювання суспільною думкою та кримінального тиску на колектив національного природного парку. У 2007 році ними було здійснено спробу проведення «місцевого референдуму» з питання відведення земель лісового фонду та організовано підпал адміністративного приміщення НПП «Гуцульщина». Винних у цьому досі не покарано!

Ми глибоко стурбовані тим, що в ситуації, коли влада лише декларує пріоритетність розвитку природно-заповідної справи, люди ще недостатньо відчули її позитивні наслідки, а підприємницькі кола здебільшого зацікавлені у швидкому збагаченні за рахунок експлуатації природних ресурсів, вищезгадані кризові явища можуть стати прецедентом і поширитись на інші регіони України.

Учасники Громадянської кампанії «Гуцульщині БУТИ!» ставлять перед собою такі завдання:

  • застосовуючи правові методи громадянського впливу, змусити органи влади усіх рівнів беззастережно і повною мірою виконати положення Указу Президента України «Про створення національного природного парку «Гуцульщина»;
  • вимагати від правоохоронних органів припинення порушень природоохоронного законодавства на територіях, що увійшли до складу НПП "Гуцульщина", а також - покарання винних у здійснених правопорушеннях;
  • домогтися припинення протиправного тиску на колектив НПП «Гуцульщина»;
    сприяти об'єднанню можливостей органів влади, наукових та освітніх установ, організацій громадянського суспільства, ЗМІ, міжнародних інституцій з тим, аби дієво сприяти найактивнішому становленню Національного природного парку «Гуцульщина» та найефективнішому виконанню покладених на нього завдань;
  • активно пропагувати переваги природно-заповідної справи та плани діяльності НПП «Гуцульщина» в інтересах місцевих мешканців та з метою сталого розвитку місцевих громад, а також всіляко сприяти такій діяльності.

Наша громадянська кампанія відкрита до приєднання інших громадських організацій, свідомих громадян в Україні та поза її межами – усіх, кому не байдужа доля Гуцульщини, хто усвідомлює її природну та культурну неповторність. Цей неоціненний спадок ми повинні дбайливо зберегти для нинішнього і прийдешніх поколінь, в інтересах краю, України та світу.

Тож об’єднаймо наші зусилля!

Збережемо сьогодні окрасу України - Гуцульщину,

завтра – усю Україну!

Гуцульщині – БУТИ !

  • Микола Коробко, Голова Української екологічної асоціації "Зелений Світ" (м. Кривий Ріг)
  • Сергій Шапаренко, Голова Екологічної групи "Печеніги" (м. Харків)
    Іван Маруняк, Коломийське представництво Громадянської мережі "ОПОРА" (м. Коломия)
  • Володимир Приступа, Голова АДЕО "Легіони Землі" (м. Львів)
    Ярослав Мовчан, Національний екологічний центр України (м. Київ)
    Володимир Березін, директор Еколого-культурного центру "Бахмат" (м. Артемівськ)
  • Олександр Степаненко, голова ЕГО «Зелений Світ» (м. Чортків)
  • Олег Андрос, громадська спілка «Вірний Вибір» (м.Київ)
  • Василюк Олексій (Національний екологічний центр України)
 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!