Цвях в труну Труханового острова.

30 січня Київська міська рада погодила перелік заходів, приурочених до поведення в Києві футбольного чемпіонату «Євро-2012». Не будемо заглиблюватись у весь обширний перелік планів. Зупинимось на тому, що має бути піддане найбільш жорстій критиці з нашого боку. Піддане критиці і скасовано. Це будівництво так званого «Міжнародного молодіжного центру» (ММЦ) на Трухановому острові. Останніми місяцями здавалось, що від цього проекту всі давно відмовились, та ось, спорудження ММЦ знову у переліку заходів (тепер вже затвердженому). Частина депутатського складу була категорично проти прийняття такого рішення. Серед них Віталій Кличко, Дмитро Андрієвський і голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Постійна комісія взагалі не рекомендувала розглядати це рішення на сесії.

Швидше за все, потрібно трохи роз’яснень. ММЦ – це ділянка площею 80 га, на якій розміщується велика кількість спортивно-розважальних обєктів: житлові і спортивні приміщення, сцена, технічні споруди, гольф-клуб і навіть наметове містечко.

І все це – на Трухановому острові – найбільшому острові Києва. Жоден з київських островів на стільки не потребує збереження, як Труханів. Саме він ще з початку 20 століття привертає увагу науковців від різних природничих наук. Тут зустрічається понад 400 (!) видів рослин, серед яких і занесені до Червоної книги України. Саме цей острів є найпівнічнішою точкою, в якій виявлено зникаючу у Європі папороть гронянку багатороздільну. Хоча наукова назва цієї рослини багатьом читачам виявиться незнайомою, та саме ця рослина є тим легендпарним «цвітом папороті», який слід шукати в ніч на Купала. Крім рослин, Труханів відзначається і зникаючими тваринами. Тут виявлено кілька видів занесених до Червоної книги комах і місце, де зупиняється для харчування найбільший орел Європи орлан-білохвіст.

Проте найбільша цінність Труханового острова полягає у тому, що він є надзвичайно важливою частиною Дніпровського екологічного коридору (ДЕК). ДЕК – це основний шлях, яким великі маси птахів з усієї Європи восени летять на південь, а весною – на місця гніздування на північ. Цей коридор є частиною Всеєвропейської екологічної мережі і Національної екологічної мережі Украни, у звязку з чим охороняється не лише національним законодавстом України а і кількома міжнародними конвенціями, які ратифіковані в нашій країні. Найбільша перешкода для мігруючих птахів – м.Київ, який в прямому сенсі перекриває їх міграційний шлях. Оскільки більша частина прибережних парків і схилів в Києві забудована, останнє що лишається від прадавнього коридору – каскад дніпровських островів.

Знищення хай навіть частини Трухановоо острова, без сумніву, стане ще одним «цвяхом у труну» Дніпровського екологічного коридору. Зрозуміло, що від знищення хай навіть всього острова, в Європі не відбудеться масової загибелі птахів. Проте факт - умови їх міграції будуть погіршені. І саме Україна, з її безвідповідальним ставленням до виконання ратифікованих міжнародних конвенцій (не говорячи вже про елементарне тверезе розуміння ситуації), буде в цьому винна. Науковці вже давно пропонують створити на території острова заповідний обєкт, та у столичних чиновників на нього інші плани.

А якщо розібратись, то критичної потреби у будівництві ММЦ немає зовсім. Просто, під маркою «Євро» чиновники намагаються нарешті відірвати ділянку від острова. При чому ділянку доволі велику, цілих 80 гектарів. Подивившись на схему ММЦ, бачимо, що споруди в ньому розташовані доволі розріджено. Серед них є навіть об’єкти, що явно заплановані як тимчасові. Наприклад наметове містечко, що займає дуже велику часикку території ММЦ і сферична споруда над центральною частиною закладу. Після завершення «Євро-2012» в цих об’єктах необхідність відпаде в першу чергу. А саме вони займають так багато місця. Тож вже в кінці 2012 року на їх місці цілком можна буде будувати житло, торгівельні центри і будь-що інше.

Ще одним каменем, який хочеться кинути в бік ММЦ є його розташування. По-перше, ММЦ планують спорудити там, де науковцями заплановано створення заказника «Озеро Бабине». Поверх самого озера тепер буде сцена, а на місці зростання «цвіту папороті» - газон. А по-друге, ММЦ запланували так, щоб він підійшов впритул до споруджуваного зараз Подільського мостового переходу, що понесе гілку метро на Троєщину. Розробники проекту мосту не планували розташування на острові станції метро. Тим більше, не планували робити з нього автомобільного з’їзду. Зрозуміло, що якщо це буде зроблено, природі Труханового настане кінець, адже нормувати кількість відвідувачів буде неможливо. Навіть при тих умовах портапляння відпочиваючих на острів, які ми маємо зараз, кількість відпочиваючих перевищує граничну норму шумового навантаження на фауну Труханового, та фактору витоптування.

Найцікавішим фактом, який варто розповісти про погодження Київрадою ММЦ є наступне. В даний момент в Київраді на стадії затвердження знаходиться Програма охорони навколишнього природного середовища у м.Києві до 2011 року. Розробники Програми вперше в історії таких Програм, включили до переліку заходів дослідження фауни і флори та створення нових природно-заповідних обєктів. Феноменально, та для дослідження фауни було обрано лише одну територію – Труханів острів (саме Труханів і ніяку іншу територію). А для створення природно-заповідного фонду обрали… правильно – знову ж таки Труханів!

t.JPG

Таким чином, Київрада планує наступні 4 роки виділяти гроші на охорону природних об’єктів Києва лише для потреб збереження Труханового… і своїм же рішенням віддає під забудову його суттєву частину!

Прокоментувати все це важко. Можна лише сказати, що природоохоронні організації Києва вкотре змушені були розгорнути кампанію проти чергового рішення Київради, яким хочуть знищити Труханів острів. Всі попередні спроби його забудови були благополучно відбиті. Сподіваємось, що і цього разу так вийде. А за 2 роки острів стане заповідним і вже ніхто не зможе безкарно отримати на ньому ділянку.

‘‘‘

Наближення «Євро-2012» подається як небачений шанс, даний Києву і всій Україні, неначе сама фортуна зглянулась над нашим забутим всіма краєм… Проте насправді всі процеси, пов’язані з «Євро» - сьогоденне бажання київських чиновників нажитись на потужних інвестиційних операціях. До 2012 року в Києві буде збудована колосальна кількість нових споруд різноманітного призначення. Всі вони, в «обозрімом будущєм» мають лише одну мету – забезпечити проектовану масу туристів, що приїдуть до України на час проведення футбольного чемпіонату. Ні політичний престиж України на міжнародній арені, ні туристична привабливість її у найближчому майбутньому не може дати жодних гарантій, вартих таких потужних капіталовкладень. Імовірно, що після завершення Євро-2012 всі новозбудовані готелі і різноманітні готельно-спортивно-торгівельно-розважальні комплекси втратять актуальність і лишаться пустуючими.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що підготовка до «Євро-2012» для України це великомасштабне «життя одним днем», від якого в першу чергу постраждають кияни, біля чиїх будинків виростуть прямокутні готелі а замість парків виникнуть нові поліфункціональні комплекси.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!