Будівництво деревообробного заводу на Прикарпатті загрожує екологічною катастрофою

Будівництво деревообробного заводу на Прикарпатті загрожує екологічною катастрофоюПлани будівництва деревообробного підприємства австрійської компанії Holzindustrie Schweighofer загрожують зниженням водопоглинання річок - і, як наслідок, повенями. Про це заявив Київський еколого-культурний центр заявив, повідомляє gazeta.ua.

“Європейське підприємство збирається будувати своє дочірнє підприємство в Івано-Франківській області з гравію, який будуть діставати з місцевих річок. Тільки цього року для будівництва необхідно 500 000 тонн гравію. Для річок - це катастрофа. У пам’яті ще жива повінь 2008 року на Західній Україні, що спричинило загибель жителів регіону. Україна витратила мільярди на відновлення житла потерпілих та інфраструктури регіону. Це занадто висока ціна, яку повинна платити країна за незаконну і варварську видобутку гравію з річок”, - кажуть екологи.

Як відзначають в Центрі, українське законодавство забороняє вивозити гравій, але браконьєри користуються лазівкою статті 86 Водного кодексу України, яка дозволяє проводити так звані руслорегулюючі роботи. Таким чином, дії австрійської компанії можна розцінити як фінансування гравійного браконьєрства.

“Якщо вже на етапі будівництва Holzindustrie Schweighofer порушує екологічні норми і здоровий глузд, то під сумнівом виявляються плани і компанії використовувати високі екологічні стандарти лісозаготівлі, які застосовуються в Європі”, - вважають екологи.

Київський еколого-культурний центр відзначає, що листи на адресу керівництва компанії із закликом дотримуватися екологічного законодавства України поки залишаються без відповіді. При цьому екологи повідомили про свої плани звернутися з відкритим листом до посольства Австрії та австрійським ЗМІ про можливу екологічну катастрофу, пов’язаної з діями Holzindustrie Schweighofer.

Як уже повідомляла IA ZIK, у місті Коломия Івано-Франківської області представники підрядних організацій пікетували деревообробне підприємство “Швайкгофер”, яке належить австрійській компанії, через невиплату генеральним підрядником донецькою фірмою “Альтком” грошей за виконану роботу з будівництва підприємства.

Джерело: kolomyya.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!