Браконьєри атакують Чорноморський біосферний заповідник

Чорноморському державному біосферному заповіднику, де чи не найбільше в Україні рідкісних птахів, шкодять забудовники, браконьєри та легальні мисливські товариства, заявляє керівництво заповідника. Мисливці, які полюють в охоронній зоні, злочину у своїх діях не вбачають. У Мінприроди відмовляються від коментарів. А місцева влада обіцяє захистити заповідник.

Чорноморський біосферний заповідник. На його островах та косах можна побачити занесені до Червоної книги види качок, лебедів, і навіть рідкісного в Україні рожевого пелікана. Ці місця під охороною держави з 1977 року. Проте віднедавна тут можна почути постріли. Чорноморський заповідник стає місцем незаконного полювання та рибальства, пояснює його директор Дмитро Черняков. «Були створені так звані охоронні зони. Частина з них у 2007 році опинилася в користуванні мисливських товариств. Більшість мисливців залишають ці угіддя для відтворювання , не полюють, – каже він. – Але частина охоронної зони Ягорлицької затоки – в користуванні мисливського товариства «Голопристанська Чайка». І вони щороку намагаються полювати на заповідній території. Постійно відбуваються конфлікти з мисливцями».

Охоронну зону заповідника роздали мисливцям

Останній конфлікт розпочався 14 вересня з початком сезону полювання на водоплавних птахів. За словами керівництва заповідника, мисливці спробували під час полювання перетнути кордон заповідника, але їх затримала служба охорони. Петро Нефьодов, голова мисливського товариства «Голопристанська Чайка», доводить, що товариство має право тут, посилаючись при цьому на затверджену всіма інстанціями мапу мисливських угідь.

«Ягорлицька затока не є територією Чорноморського біосферного заповідника. У товариства «Голопристанська чайка» всі документи є, будь-які. Навіть Бог з неба тричі спускався і перевіряв», – говорить мисливець.

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Яценко запевняє, що мисливське товариство діяло в обхід місцевих рад.

«Місцева влада ні до чого. Це один із засновників товариства. Питання розглядала обласна рада. А селищні та сільські були проти того, щоб виділяти їм там землю», – каже Яценко.

Він обіцяє розібратися в правомірності дій мисливців. Остаточно ж конфлікт має розв’язати суд. Проте це не єдина проблема заповідника.

Заповідник хочуть контролювати браконьєри у погонах?

За словами Дмитра Чернякова, місцеві ради почали роздавати земельні ділянки в охоронній зоні, а в заповідні води намагаються заходити рибалки та ловці креветок. З ними екологічна охорона дає собі раду. Але останнім часом на риболовлі чи полюванні в заповідній зоні часто можна побачити представників контролюючих органів чи правоохоронців, розповів Радіо Свобода колишній працівник екологічної інспекції та рибоохорони, а нині громадський активіст Дмитро Євсеєв.

«Як це не дивно, ставляться перешкоди у боротьбі з браконьєрством із боку органів рибоохорони, екологічного контролю, правоохоронців. Чому так відбувається? Заповідники є ласим шматком для браконьєрства, бо зберегли великий ресурс», – наголошує еколог.

У Мінприроди від коментарів відмовляються, пояснюючи, що цей заповідник не є їхнім підрозділом.

Втрутитися й відновити справедливість обіцяє влада Херсонщини.

Євген Солонина, radiosvoboda.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!