Бізнесмени спустошують родючі українські землі, заробляючи мільйони

На Харківщині заповзятливі бізнесмени спустошують колись родючі землі. Чорнозем з полів вивозять вантажівками, після цього роками тут не ростуть навіть бур'яни, зате підприємцям нелегальний бізнес приносить багатомільйонні доходи, - повідомляє "Сегодня". Купити чорнозем може будь-хто - газети рясніють оголошеннями, в яких родючий грунт обіцяють доставити прямо до будинку. Фахівці запевняють, що продаж землі заборонено Земельний кодексом, але розслідувати факти торгівлі грунтом правоохоронці не поспішають.

Житель селища Пісочин, що під Харковом, Павло Нетеса каже: із земельними вандалами бореться більше двох років. За цей час торговці встигли спустошити кілька полів в селищі. «Рано вранці на полі заїжджає фронтальний навантажувач або екскаватор, які зрізають родючий шар грунту і вантажать у «КамАЗи», - розповідає Павло. - Як правило, робочі намагаються розташуватися подалі від населених пунктів, за день машина може зробити кілька ходок. Був період, коли у нас три дні машини заїжджали на поля одна за однією».

Місцеві жителі скаржаться правоохоронцям, але в місцевому райвідділі їхні скарги залишають без уваги, тому старожили вирішили боротися з вандалами самостійно - порушників закону знімають на відео, яке відправляють в екологічні організації і правоохоронцям. Павло запевняє: Пісочин - лише вершина айсберга, виїмка родючого грунту йде по всій області. За словами екологів, на одному полі зловмисники можуть заробити до 10 млн грн.

Кореспондент «Сьогодні» вирішив перевірити, чи дійсно бізнесмени влаштували торгівлю землею. Серед інтернет-оголошень нам вдалося відшукати десятки пропозицій з продажу та доставки грунту. Зателефонувавши за одним із із зазначених телефонів, нам вдалося дізнатися, що ділки готові доставити грунт в будь-яку точку країни. «Якщо доставляти за місто, КамАЗ обійдеться в 850 грн., Десять машин можемо пригнати в суботу, - сказав нам менеджер одного з ПП. - По Харкову ціна буде менше - 750-800 грн. за машину. Чорнозем буде хороший, можете не сумніватися». За іншим телефоном нам назвали ціну в 900 грн., Але через годину підприємець передзвонив і сказав, що готовий доставити грунт за 850 грн.

Скільки полів постраждали від дій вандалів земельних - підрахувати складно, кажуть екологи, але рахунок точно йде на десятки. Тільки у Харківському районі члени однієї з громадських організацій нарахували шість. Екологи кажуть: кількість оголошень про продаж чорнозему з кожним роком стає все більше і більше. Адже згідно з українським законодавством продаж родючої землі заборонено. «Фашисти в роки війни теж вивозили чорнозем з наших полів, але вони знімали лише 10-20 сантиметрів, - каже еколог Олег Перегон. - Ми ж виявили поле площею 10 гектарів, з якого вивезли шар чорнозему в два метри. Там навіть через кілька років ростуть одні лише бур'яни. За нашими підрахунками, сім міліметрів гумусу формуються близько 100 років. Це означає, що двометровий шар відновиться в кращому випадку тільки через 10 тисяч років. А родючими ці землі стануть не раніше, ніж через 350-400 років. Крім того, через вибірки чорнозему псуються і сусідні ділянки».

За словами Павла Нетеса, нещодавно облпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом «незаконного захоплення земельної шару». Триває розгляд. Тим часом віце-губератор з питань АПК Віталій Алексейчук, дізнався про проблему від кореспондента «Сегодня» і пообіцяв розібратися в питанні незаконного продажу грунту.

Павло Федосенко, «Сегодня»

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!