Біля Києва рубають заповідний ліс, аби продати землю під котеджі

Ось такий "хворий" ліс...Побачивши групу журналістів, робочі глушать трактор, відкладають бензопилу і швидко рушають до лісу. Але на п'ятнадцятиградусному морозі з вітром довго не поховаєшся. І незабаром мужики, спрямовуючи погляди в землю, виходять з-за дерев і прямують грітися до двох великих вогнищ. Мужики рубають ліс.

- Хто ви? Яку організацію представляєте? - запитуємо ми.

- Боярське лісництво. Усі подробиці - у нашого начальства, це в селі Лісники, - неохоче відповідають вони.

- А чому на вас немає касок, чому тут немає позначення, що йде вирубка? - не відступають журналісти. Робітники у відповідь тільки розводять руками.

Незабаром на місце приїжджає Валерій Мельник, майстер ділянки, на якій ведеться вирубка.

Лісницький "начальник" каже, що все проходить цілком законно і пред'являє нам якийсь документ - розпорядження до заготівлі ліквідної сировини.

Документ на "санітарну вирубку" - чомусь без печаткиНа думку Мельника, цей папірець дає дозвіл на вирубку. Правда, там, де повинна стояти печатка - порожньо.

Майстер каже, що відбувається звичайна санітарна вирубка: цей ліс хворий.

- На місці цього лісу посадимо інший, - повідомляє він.

Однак у кількох сотнях метрів від цієї вирубки є ділянка, де вже провели таку «санітарну» роботу. Зараз там просто кущі. Про те, щоб посадити нові дерева, ніхто й не думав.

- Вони хочуть вирубати ліс частинами, зробивши в ньому прогалини, щоб потім сказати: ніякого лісу немає. Тут один чагарник. Мета зрозуміла: віддати потім ці землі під забудови, - говорить Сергій Васильков, голова Київської обласної громадської організації «Лісник», створеної для захисту лісу.

Село Лісники, що знаходиться в декількох кілометрах від столиці, напевно, одне із «найжирніших» на Київщині. Те, що місцеві жителі називають тут хатами, краще іменувати палацами.

Воно й зрозуміло: основний контингент лісниківців - багаті люди, які займаються серйозними справами в столиці.

З огляду на це - а також на дуже мальовничі місця - квадратний метр землі в Лісниках коштує майже стільки ж, скільки в центрі Києва.

Саме селище межує з 718 гектарами лісу. Це південне зелене підчерев’я (і водночас легені) Києва, яке знаходиться між п'ятьма населеними пунктами - Лісники, Хотів, Ходосіївка, Круглик, Кременище.

Проте сьогодні вікові сосни та дуби опинилися під загрозою знищення. На території, підпорядкованій Лісниківський раді, йде інтенсивна вирубка. Землю, яка колись належала аграрному університету, в минулому році передали приватним особам - тридцять дві людини отримали ділянки під забудови.

Під пилку пішли корабельні сосни і шістдесятирічні дуби, кожен з яких коштує приблизно по $10 тисяч. Все відбувається в нашому стилі: без належної документації, з нехтуванням правил. Тому зрубаними виявляються абсолютно здорові дерева.

Особлива біль - знищення червоних канадських дубів, які ще недавно підсаджували тут. Сьогодні багато з цих дерев стоять позначені червоними стрічками – знак того, що вони будуть знищені. Поряд iз ними - воронки.

Оці бідолахи виконують волю якихось скоробагатьківДуби вартістю 500-600 доларів кожен видобувають разом з коренем. Якщо на місці лісу будуть побудовані будинки, то зникнуть наявні тут Змієві вали - оборонні споруди II-VII століть.

Найцікавіше те, що в сільській раді Лісників роблять вигляд, що не знають про знищення лісу. Його голова Олена Сагач почула про це тільки від мене - хоча, за її словами, їй відомо все, що відбувається на підвладній території.

Також вперше про вирубку лісу та знищення канадських дубів поруч із селищем узнала депутат місцевої ради Олена Мельник. Не в темі і редактор місцевої газети «Голос громад Київщини» Вадим Богачук.

І тільки юрист Лісниківської райради Олександр Марчук сказав, що рада робила з цього приводу запит у відповідні інстанції. Там повідомили, що йде санітарне очищення лісу.

Дивно, звичайно, що про вирубку знає тільки один юрист. І взагалі в Лісниках багато дивного.

Дивною була смерть колишнього голови сільради Олексієнко, яка загинула в минулому році в автокатастрофі, в результаті чого були призначені вибори нового голови.

Дивним було і самогубство кандидата Логвиненко, який - після Сагач - зайняв друге місце.

Дивно ще ось що. 26 грудня 2007 Лісниківська райрада ухвалила рішення про розширення ботанічного заказника «Гора Козинська», створення дендропарку в урочищі Безодня і проголошення об'єктів природно-заповідного фонду «Замкова гора» та «Урочище Панське».

Всі перераховані території - частина того самого лісу, в якому сьогодні ведеться вирубка. У серпні 2008, вже після загибелі Олексієнко, природоохоронні постанови були скасовані. Ліс став беззахисним.

- У нас одна надія - на те, що люди все ж проявлять свідомість і солідарність, - говорить Васильков. - Тому наша організація «Лісник» виступає за те, щоб цей ліс був оголошений державним заповідником. Інакше його не відстояти.

Активістом Зеленого патруля став: Антон ЗІКОРА
Фото: Сергія КАМШИЛІНА

Джерело: www.zaua.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!