Арсен Аваков виразив невдоволення, що 50 тис. га мисливських угідь оформлюються простіше простого, а національний парк – більше 5 років

Як повідомив під час засідання колегії облдержадміністрації голова Зміївської райдержадміністрації Анатолій Гацько, реальний стан природно-заповідної справи викликає занепокоєння.

"Значною проблемою є неузгодженість і недосконалість законодавства. Так, в результаті ліквідації сільгосппідприємств, об’єкти природно-заповідного фонду залишилися без балансоутримувача на територіях рад", - відзначив керівник Зміївщини.

За інформацією Анатолія Гацько, в деяких випадках відбувається господарська діяльність, що суперечить призначенню об’єкта природно-заповідного фонду. "Так, на території Шелудківської та Геніївської сільських рад одним із фермерів було прорито канал в руслі річки Гнилиця для відведення води, що призвело до погіршення рівню води в річці та озері Біле. Склалася загрозлива ситуація для флори і фауни прилеглої території", - повідомив голова Зміївської райдержадміністрації.

Керівництво Зміївщини звернулося до Державної екологічної інспекції в Харківській області ще 29 травня, але до цього часу конкретних дій не відбулося.

Що стосується національного парку "Гомільшанські ліси", який було створено у 2004 році, то і досі невиправдано довго розробляється проект землеустрою, організації та прокладання меж території. "Є якісь фундаменти, 80 соток рішенням суду затверджені якійсь будівлі", - зазначає Анатолій Гацько.

Голова Зміївської райдержадміністрації впевнений – всю необхідну документацію необхідно підготувати якомога швидше, і це абсолютно реально виконати.

В 2005 році на створення національного парку було виділено 130 тис. грн. на розробку проекту організації території парку, в 2006 - 45 тис. грн., за рахунок яких оформлено та введено в дію три екологічні маршрути, а починаючі з 2007 і до сьогодні кошти на розвиток парку не виділялися. В той же час, Анатолій Гацько зазначає, що національним парком робиться усе можливе, аби кошти були залучені.

Анатолій Гацько також наголошує на ще одній проблемі - невизначеності закріплення мисливських угідь за користувачами. Наводить приклад – сесія обласної ради не задовольнила протест прокурора Харківської області від 01.07.08 на рішення сесії "Про надання мисливських угідь на території Зміївського району в користування".

Мова йде про, так звану, "Ясну поляну", площею 50 тис. га Зараз справа знаходиться в Київському районному суді, але поки що питання не вирішене. В той же час, Анатолій Гацько наголошує, що на останній сесії обласної ради питання мисливських угідь "Ясна поляна" вважалося фактом.

Керівник Зміївщини звернув увагу усіх представників силових структур на ситуацію, коли 50 тис. га виділено без погодження голови відповідної райдержадміністрації.

Така ситуація обурила і голову облдержадміністрації Арсена Авакова.

"5 років оформлюються "Гомільшанські ліси" - національний парк, а 50 тис. га мисливських угідь оформлюють простіше простого, в обхід усіх процедур, необхідних підписів, і при цьому сесія обласної ради відхиляє протест прокурора", - зауважив керівник Харківщини.

За інформацією Харківської облдержадміністрації з Блогу Степана Жабки

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!