«Дайош дельфінів країні!»

16 січня Дружиною охорони природи "Зелене майбутнє" та Київським еколого-культурним центром буде проведено пікетування Мінприроди «на знак протесту проти продовження незаконного відлову дельфінів».Між тим, восени чиновники Мінприроди офіційно спростували факти видачі дозволів на комерційне використання дельфінів, а заступник міністра Павло Большаков шляхів відкинув всі обвинувачення в корупції. Тим часом Еколого-культурний центр і ДОП "Зелене майбутнє" обвинувачують Міністерство у зловживанні своїми повноваженнями й знищенні популяції дельфінів у Чорному морі (шляхом вилову під виглядом «надання допомоги»).

Представники Мінприроди, у тому числі Павло Большаков, у інтерв’ю для ХВ та газети «ВВ» прокоментували цю ситуацію так: Міністерство не видало за останні 5 років жодного дозволу на вилучення здорових дельфінів із природного середовища. Існують спеціальні квоти на такі дозволи, оскільки чиновники не знають заздалегідь, скільки дельфінів буде викинуто на берег. Мережа спостережних пунктів надає тваринам таку допомогу.

По статистиці, у 2006 р. Міністерство видало дозволи на "вилучення" дельфінів 10 організаціям. З них 99% використано не було. В 2005 році було виловлено 5 дельфінів, котрі потрапили до сіток та були викинуті на берег. Їм була надана допомога. В 2007 році Міністерство видало по 3 дозволи для 10 дельфінаріїв - лише на можливе надання допомоги. Строк їхньої дії - рік. Після закінчення цього строку їхня дія буде припинено.

Вся проблема в тому, що немає нормативних документів, що регламентують, протягом якого часу дельфін повинен бути повернутий у море. Якщо в дельфінів є поранення, що не дозволяють жити в природному середовищі, на три роки його поміщають в штучні умови.

У центрі Харкова швидкими темпами будується дельфінарій, де, за версією ДОП Харківського університету, будуть зароблятися "ліві" гроші під виглядом "допомоги" дельфінам та дельфінотерапії.

17 грудня Постійна комісія із Червоної книги Мінприроди оголосила про те, що Міністерством підписані дозволи на вилучення із природного середовища дельфінів для ще трьох фірм. Назви фірм і кількість дельфінів не вказувалося. На думку ДОП "Зелене майбутнє", це вкотре робиться для прикриття незаконного використання дельфінів.

Всеволод Андрієвський

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!