50 метрів пластикової ганьби на річці Боржава

Затор з побутового сміття довжиною понад 50 метрів утворився на р. Боржава поблизу с. Квасово Берегівського району. Засмічену ділянку річки у присутності журналістів розчистили спеціальною технікою у ході відзначення міжнародного Дня Дунаю на Закарпатті.

«Було б добре, якби зараз поряд зі мною стояли голови сільських рад, що проживають вище за течією, — сказав під час прес-конференції поблизу затору на березі Боржави начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак. – Це було б символічно, бо сьогодні бачимо результат нашого спільного життя. І правильніше було б не смітити, а не збирати сміття такими засобами (адже продуктивність досить низька, «краб» з пляшками вибирає значну масу повітря). Достатньо одному кинути по пляшці, щоб утворився кількасотметровий затор. Тому важливо усвідомити масштаб проблеми і припинити засмічувати річки».

За інформацією В. Чіпака, щохвилини за кордон України води річок відносять до 400 пляшок.

Цього ж дня у с. Квасово зібралися сільські громади, котрі проживають на берегах річки Боржави (майбутній прообраз Басейнової ради ріки Боржави) для обговорення спільних проблем Боржавської долини.

У рамках виїзного прес-туру, організованого Ужгородським прес-клубом, журналісти також відвідали нове сміттєзвалище, облаштоване у Квасово в рамках Боржавської екологічної ініціативи за допомоги європейських програм. Тут відбулося представлення системи управління побутовим сміттям, налагоджену в Квасові за підтримки проекту ЄС «Управління відходами – ENPI Схід» та компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна.

Як розповів голова села Василь Губаль, таким чином громада вирішує проблему засмічення. Відтепер усі відходи звозитимуть на спеціально облаштований майданчик (загальною площею 38 соток). Тут же буде розташований сортувальний центр, місце для складування сміття тощо. На розсортоване сміття (пластик, скло, пляшки тощо) уже є покупці — практично на усі його види, окрім підгузників.

Прес-тур став продовженням насиченого інформаційного дня у рамках Дня Дунаю. Зранку в Ужгороді стартувала виставка фотографій «Водна окраса Закарпаття», що стала рекордом України як найдовша екологічна фотовиставка (144 м).

Джерело: goloskarpat.info

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!