40 млн тонн радіаційних відходів лежать під Дніпродзержинськом

Дніпропетровщині знову загрожує екологічний скандал. Днями державна Рахункова палата опублікувала звіт, згідно з яким, 40 млн тонн радіаційних відходів (РАВ), колишнього Придніпровського хімзаводу (працював з 1948 по 1991 рік і увійшов в історію тим, що обробив уран для першої радянської атомної бомби), які зберігаються в хвостосховищах (від слів - хвости виробництва. - Авт.) під Дніпродзержинськом та поблизу передмість Дніпропетровська (селище Сухачівка та Таромське) у неналежному стані.

У 1996-2010 роках держава розробила низку програм з утилізації та консервації РАВ, на реалізацію яких за останні три роки з держбюджету виділили 53 млн грн., А днями Рахункова палата провела аудит цих коштів і встановила, що «Мінпаливенерго в 2008-10 роках не запропонував жодного дієвого механізму приведення небезпечних об'єктів в екологічно безпечний стан ".

Місцеві екологи вже давно б'ють на сполох. «Там тільки в 2008 році поставили охорону - місцеві жителі у відкриту добували на території хвостосховищ РАВ металобрухт! Хоча радіація там «зашкалює» в тисячі разів. На загальний радиофон міста вона не впливає, але в хвостосховищах зараз мало води (РАВ повинні консервувати під водою. - Авт.) І вітер видуває їх в атмосферу. Вони осідають в полях, в річці Дніпро, яка тече до Дніпропетровська і Запоріжжя. Крім того, РАТ можуть потрапляти і в грунтові води, адже в 40-х роках відходи від виробництва урану скидали прямо в балки і яри. Вивести РАВ в інші місця нереально. На території Дніпропетровської та Кіровоградської областей зараз налічується близько 127 млн ​​тонн РАВ і щорічно їх запас поповнюється мінімум на мільйон тонн відходами інших виробництв! Куди їх вивозити?! »- Розводить руками еколог Володимир Гончаренко.

Депутат Дніпродзержинської міськради Віталій Купрій вважає, що Придніпровське хвостосховище несе в собі загрозу не тільки трьохсоттисячним Дніпродзержинську, а й прилеглим населеним пунктам. «Воно вже давно отруїло підземні води під селищем Таромське і там не можна пити воду з колодязів», - говорить Купрій.

В держпідприємство «Бар'єр», на балансі якого знаходяться хвостосховища, нам розповіли, що на належне утримання радіоактивних відходів немає грошей. «Нас недофінансували. І до нашого підприємства у Рахункової палати претензій немає, адже ми чітко виконуємо приписи свого профільного Міністерства. Охорона у хвостосховищ надійна (вони обнесені колючим дротом і їх охороняють бійці спеціально створеної 38-ї воєнізованої інженерно-технічної частини. - Авт.) », - Розповів нам гендиректор ДП« Бар'єр »Тарас Іващенко.

За повідомленням segodnya.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!