10 мільярдів на «щось…»

17 грудня в приміщенні Управління охорони навколишнього природного середовища у м.Києві проходив круглий стіл з обговорення Програми охорони навколишнього природного середовища у м.Києві на 2008-2011 роки. До круглого столу було запрошено доволі багато громадських екологічних та природоохоронних організації (у т.ч. Національний екологічний центр України, Екоправо-Київ, ВЕГО Мама-86, Екологічна ліга та інші).

Протягом останніх кількох місяців розробники Програми («Інститут міста») збирали пропозиції щодо якісного складу цієї Програми від усіх державних установ, науковців та громадських організацій. І ось – маємо проект Програми загальною вартістю 10 мільярдів гривен. Всім, хто подавав пропозиції до неї, безумовно цікаво, що ж саме з них оцінено чиновниками в 10 мільярдів.

Зупинимось на найцікавіших моментах (як позитивних, так і негативних).

Зелені зони.
В рамках розділу щодо зелених зон в Києві бачимо приховані під «екологічними» штампами антиприродні заходи, покликані знищити зелені зони і фауну Києва. Зокрема, а) планується створення буферних парків, які насправді є не парками, а переведеними в статус парків приміськими лісами, що не рятує природу а лише приводить до лісу зеленбудівців із бензопилками і б)огородження міських парків, що лише обмежить прохід до зелених зон киянам і пересування по ним диким тваринам.

При цьому в Програмі приділено багато уваги створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду і моніторингу рослинного і тваринного світу (у тому числі і занесених до Червоної книги видів). Планується розробка та впровадження заходів охорони для зникаючих видів. Між усім, це перша спроба Київради вжити бодай найменших заходів на зустріч зникаючим тваринам міста.

Розробники Програми також особливо наголосили на необхідності охороняти центральний острів Дніпровського каскаду – Труханів. Заходи з дослідження його флори та фауни, підготовки наукового обґрунтування та власне оголошення острова заповідним об’єктом передбачені в усі роки, на які розповсюджується дія Програми. Жодному іншому природному об’єкту міста не надано стільки уваги.

Сміття.
Головною родзинкою Програми по статті боротьби з твердими побутовими відходами є будівництво сміттєспалювального заводу на Троєщині, проти якого так рішуче виступає громадськість. Чиновники видають цей антиекологічний захід за крок на зустріч Кіотському протоколу і планують виділити кошти на його спорудження саме з фонду охорони довкілля. В той же час, насправді все навпаки і поява такого заводу лише збільшить обсяги викидів у атмосферу.

При цьому, Програма зовсім не передбачає заходів, скажімо, по зменшенню забруднення атмосфери в місцях ключових автотранспортних заторів.

Приємно відзначити, що вперше чиновники включили до Програми і розробку нормальних заходів по утилізації снігу, адже досі сніг, перемішаний із сіллю складують на спеціальних сніготайках, де він тане і з усім забрудненням та сіллю стікає до Дніпра. Тепер сніготайки планують організувати таким чином, щоб розтанувший на них сніг спочатку потрапляв до очисних споруд а вже потім – до річки. Планують обладнати і спеціальні пересувні сніготайки для центру міста. Що таке пересувні сніготайки нам з’ясувати так і не вдалося.

Окремо розроблено і план заходів щодо поводження з токсичними відходами. Тут і залишки ртутних ламп денного світла і батарейки і залишки берилієвого виробництва. Чиновники від охорони довкілля жаліються на районні ради районів Київщини, які не дозволяють Києву складувати на своїх землях токсичні відходи і вважають це причиною столичного забруднення. Навіть 2 ділянки для утилізації рослинних залишків передбачили (для складування та компостування листя)… а при цьому ні слова не сказано про сумнозвісний завод «Радикал» з його регулярними розливами ртуті. Про нього в Програмі не сказано ні слова.

Водні об’єкти
Згідно з розробленою Програмою планується розчистка великої кількості водних об’єктів міста, у тому числі і р.Дарничанка, що офіційно носить назву Дарницького меліоративного каналу.

Планується реконструкція існуючих комплексів очисних споруд та створення нових. Один з нових блоків очисних споруд має розміститись у верхів’ях р.Нивка поряд з житловим масивом Теремки-2. На думку розробників Програми, реалізація її призведе до зменшення викидів у водні об’єкти на 1/8, тобто на 20 000 тон.

Земля.
Розділ «Раціональне використання та охорона земель» - найбільш суперечлива і незрозуміла частина Програми, адже він передбачає низку протизсувних робіт і розробку актів на постійне користування землею для «Київзеленбуду», що взагалі віднести до потреб охорони довкілля важко.

Серед інших розділів Програми – радіаційний контроль, який взагалі невідомо яке з управлінь має здійснювати та зовсім нові для Києва статті бюджету – допомога громадським організаціям, екопросвітницькі заходи та ін.

Загальне враження про проект замикається на тому, що ніхто не оприлюднєю даних як саме будуть розподілені заявлені 10 000 000 000 гривен між названими статтями бюджету. На всі питання громадськості і журналістів щодо цього чиновники відмовились відповідати. Мовляв, ще невідомо.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!